Papa zatražio oproštaj od izbeglica iz Mjanmara i upotrebio reč Rohindža Beta

Objavljeno: 01.12.2017. 18:03 Izmenjeno: 01.12.2017. 18:03

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zatražio je danas oproštaj od izbeglica u Bangladešu za sav bol koji su podneli i zatražio priznavanje njhovih prava, upotrebivši reč Rohindža koju je uporno izbegavao prethodnih dana tokom boravka u njihovoj matičnoj zemlji, Mjanmaru.

U veoma dirljivom susretu, papa je pozdravio i blagoslovio grupu izbeglica, pripadnika muslimanske manjine Rohindža, čvrsto im stiskajući ruke i slušajući njihove priče, a izvinio im se zbog „nezainteresovanosti sveta“ za njihovu patnju.

Potom je izgovorio ime njihove etničke zajednice na skupu muslimanskih, budističkih, hindu i hrišćanskih lidera.

„Prisustvo boga danas takodje se naziva Rohindža“, rekao je papa Franja.

Papa se danas sastao u Daki sa 16 pripadnika manjine Rohindža, medju kojima je bilo 12 muškaraca, dve žene i dve devojčice. Oni su doputovali u glavni grad Bangladeša iz granične oblasti s Mjanmarom, gde se u pretrpanim izbegličkim kampovima nalazi oko 620.000 pripadnika manjine Rohindža koji su, prema navodima UN, izbegli usled etničkog čišćenja.

Akcije vojske Mjanmara uključivale su spaljivanje njihovih sela, dok izbegle Rohindže navode da im posle paljenja, silovanja i ubistava nije ostala druga opcija nego opasan i ponekad smrtonosan beg u Bangladeš, kroz džungle i preko mora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana