Objavljeno: 01.12.2017. 09:04 Izmenjeno: 01.12.2017. 09:04

Gledateljki se ne sviđa odgovor za brata koji ima penziju posle 15 godina staža i smatra da nije u redu da mu se odbija to što nije uplatio sve doprinose. (Ljiljana)   Iz PIO fonda odgovoreno nam je da korisnik ostvario pravo na penziju po članu 120 Zakona o PIO, odnosno uz umanjenje penzije za […]

Gledateljki se ne sviđa odgovor za brata koji ima penziju posle 15 godina staža i smatra da nije u redu da mu se odbija to što nije uplatio sve doprinose. (Ljiljana)

 

Iz PIO fonda odgovoreno nam je da korisnik ostvario pravo na penziju po članu 120 Zakona o PIO, odnosno uz umanjenje penzije za 1/3 dok se ne izmire dugovanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa. Zakon o PIO je članom 120 omogućio ovoj kategoriji osiguranika da ostvare pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja iako nisu izmirili sve obaveze po osnovu doprinosa, ali ispunjavaju uslove po drugom osnovu. Ukoliko osiguranik koji sam plaća doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje ispunjava uslove za penziju, ali nije platio sve dospele iznose doprinosa, pravo na penziju ostvaruje i koristi srazmerno periodima osiguranja za koje su uplaćeni doprinosi, ali ostaje im obaveza namirenja neuplaćenih doprinosa i to tako što im se od penzije odbija 1/3 do konačnog izmirenja. Dug za neplaćene doprinose vodi i utvrđuje Poreska uprava. Fond PIO svakom korisniku po izmirenju duga donosi novo rešenje i u obračun mu uključuje i taj staž za koji su, kroz primenu člana 120, naknadno naplaćeni doprinosi.

 

 

One Response to “”

  1. Dušan каже:

    od kada je i po kom članu zakon aukinuto odbijanje 1/3 od penzije na ime neplaćenog doprinosa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 0°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana