Objavljeno: 27.11.2017. 08:42 Izmenjeno: 27.11.2017. 08:42

Gledateljku zanima zašto se plaćaju medicinski tretmani i pregledi u banjama. (Miroslava)   Iz RFZO odgovoreno nam je da osiguranici RFZO pravo na produženu rehabilitaciju ostvaruju u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Pravilnikom o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju. Predlog za upućivanje osiguranika na produženu rehabilitaciju daje izabrani lekar, […]

Gledateljku zanima zašto se plaćaju medicinski tretmani i pregledi u banjama. (Miroslava)

 

Iz RFZO odgovoreno nam je da osiguranici RFZO pravo na produženu rehabilitaciju ostvaruju u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i Pravilnikom o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju. Predlog za upućivanje osiguranika na produženu rehabilitaciju daje izabrani lekar, za indikacije propisane Listom indikacija, ili zdravstvena ustanova u kojoj se osiguranik nalazi na lečenju osnovne bolesti. Saglasnost za produženu rehabilitaciju daje lekarska komisija RFZO. Produžena rehabilitacija sprovodi se u zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za rehabilitaciju sa kojom je RFZO zaključio ugovor, po utvrđenom programu (protokolu lečenja) u zdravstvenoj ustanovi za rehabilitaciju.

Osiguraniku se obezbeđuju svi oblici kinezi terapije na tlu i u vodi, svi drugi vidovi fizikalne terapije, kao i primena prirodnih lekovitih faktora. Koja od navedenih terapija će biti obezbeđena konkretnom osiguraniku utvrđuje se protokolom lečenja u zdravstvenoj ustanovi za rehabilitaciju.

Terapije koje nisu predviđene protokolom lečenja ne obezbeđuju se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, već samo na zahtev osiguranika i na teret njegovih sredstava.

Takođe, ukoliko je pravo na produženu rehabilitaciju ostvareno mimo načina i postupka propisanog Pravilnikom troškovi pregleda i terapijskih procedura ne obezbeđuju se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, već isključivo na teret ličnih sredstava osiguranika.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana