80 godina „Logora smrti“- Jasenovca Studio B

Objavljeno: 25.08.2021. 17:23 Izmenjeno: 26.08.2021. 15:30

 Povodom obeležavanja 80. godišnjice uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti koji je funkcionisao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Muzej žrtava genocida i Udruženje logoraša Jasenovca priredili su susret sa preživelim zatočenicima

Muzejski savetnik u Muzeju žrtava genocida Dragan Cvetković istakao je da je Jasenovac po mnogo čemu bio najmonstruozniji i najbrutalniji koncentracioni logor smrti u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Sve su redje situacije kada mladi mogu da ostvare neposredan kontakt sa sve malobrojnijim preživelim zatočenicima koncentracionog logora smrti u Jasenovcu i da iz njihovih potresnih iskaza saznaju o tragičnim i dramatičnim događajima koji su se odigrali na jasenovačkim stratištima. Takva prilika ukazala se posetiocima tribine ,,Susret sa istorijom – kada prošlost progovori”, na kojoj su svi prisutni zanemeli slušajući priče preživelih logoraša.

Gordana Radojičić naglašava da poniženjima kojima je bila izložena nije bilo kraja, i dodaje da je i dan-danas najviše muče slike odvajanje dece od majki i odvođenja u posebne dečje logore. Preziveli zatočenici ističu da je i svetskoj i našoj javnosti poznato da je Jasenovac bio logor za ubijanje.

Muzejski savetnik u Muzeju žrtava genocida Dragan Cvetković ističe da je prošlo 80 godina od uspostavljanaja sistema logora Jasenovac koji je, kako napominje, bio pakao na zemlji. On je istakao da je Jasenovac paradigma genocida i zločina jer su u njemu živote na brutalan način izgubili Srbi, Jevreji i Romi.

Srbi su bili najbrojniji medju stradalima u logoru, podseća Cvetković i dodaje da su od ukupnog broja jasenovačkih zrtava više od polovine bili Srbi. O Jasenovcu bi trebalo da se priča svakodnevno kako bi se i u svetu stvorila jasna slika o strahotama koje su prezivele žrtve tog ozloglašenog logora smrti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana