Objavljeno: 03.07.2017. 10:43 Izmenjeno: 03.07.2017. 10:43

Novi Beograd, Nehruova 68 – gledalac je imao više zamerki i pitanja, ali posebno ga zanima na šta se troše pare koje skupštine stanara izdvajaju za liftove i održavanje zgrade; kaže da njegova zgrada izdvaja 440.000 dinara godišnje, ali su liftovi u katastrofalnom stanju. (Ilija)   Odgovor JP „Gradsko stambeno“ (drugi deo odgovora, koji nije […]

Novi Beograd, Nehruova 68 – gledalac je imao više zamerki i pitanja, ali posebno ga zanima na šta se troše pare koje skupštine stanara izdvajaju za liftove i održavanje zgrade; kaže da njegova zgrada izdvaja 440.000 dinara godišnje, ali su liftovi u katastrofalnom stanju. (Ilija)

 

Odgovor JP „Gradsko stambeno“ (drugi deo odgovora, koji nije pročitan u petak):

(…) Stanari inače na mesečnom nivou izdvajaju sredstva koja se prema ugovoru koji je potpisan sa našim preduzećem koriste za tekuće održavanje. Ta sredstva nisu namenjena samo za održavanje liftova, već svih tekućih problema po pitanju zajedničkih delova, instalacija i uređaja stambene zgrade. Napominjemo da su naše cene tekućeg održavanja ubedljivo najniže kako u Srbiji, tako i u regionu (za zgrade bez lifta iznosi 6,03 din/m² sa PDV, a za zgrade sa liftom 9,29 din/m² sa PDV). U zgradama bez lifta JP „Gradsko stambeno“ obavlja sledeće radove po Ugovoru o održavanju: /izbacivanje podzemnih i slivnih voda iz podrumskih i drugih prostorija /odgušenje zajedničkih kanalizacionih instalacija u zgradama /popravka i delimična zamena zajedničkih vodovodnih i kanalizacionih cevi /koje pripadaju zgradi, kada dođe do prskanja /popravka i zamena ventila na zajedničkim vodovodnim instalacijama /manji radovi na popravci krovnog pokrivača kojima se sprečava prokišnjavanje u stanove i u prostorijama u kojima se nalaze zajednički uređaji (stepenište, lift kućica, i sl) /popravke i zamene stakla nad stepenišnim prostorom /manje popravke na delovima fasade /zamena razbijenih stakala na ulaznim vratima u zgradu /popravke elektroinstalacije od glavnog razvodnog ormana do razvodne table u stanu i od glavnog razvodnog ormana do priključne kutije na fasadi zgrade /redovna kontrola i popravka gromobranskih instalacija /redovan pregled, servisiranje i otklanjanje kvarova na uređajima u zgradi kao što su: hidrofori i hidrocili, akumulatori, APA uređaja i instalacija za nužno svetlo, signalno avio svetlo /zamena pregorelih stepenišnih automata za svetlo i tastera, kao i dr. radovi vezani za održavanje instalacija stepenišnog svetla.

Pored radova pobrojanih kod zgrada bez lifta, u zgradama sa liftom JP „Gradsko stambeno“ obavlja i sledeće radove po Ugovoru o održavanju stambenih zgrada:

/servisiranje liftova jedanput mesečno sa pripadajućim materijalom prema Pravilniku o Bezbednosti liftova /popravke liftova do visine radnog naloga /tehnički pregled (ispitivanje ispravnosti celokupnog liftovskog postrojenja radi dobijanja sertifikata o ispravnosti od strane specijalizovane, stručne institucije – jednom godišnje) /baždarenje regulatora brzine na liftu.

Postoji jasna razlika između tekućeg i investicionog održavanja, koje podrazumeva radove većeg obima i vrednosti, a koji nisu predviđeni ugovorom koji je potpisan sa našim preduzećem. Starost i dotrajalost predmetnih liftova traži investicione radove, tj remont, ili eventualnu zamenu kompletnih liftova novim (već navedeni uslovi po akciji), kako bi se problem trajnije rešio, dok tekuće održavanje probleme rešava samo trenutno, a kako se starost liftova povećava, kvarovi najčešće postaju sve učestaliji, – kaže se u iscrpnom odgovoru JP „Gradsko stambeno“.

 

 

One Response to “”

  1. Milica каже:

    Moja zgrada izdvaja. Godišnje. oko 200.000
    Dinara, na nas zahtev da nam se popravipusti u rad i APA uredjaj, fale mu akumulator, neko ih ukrao, dva, ostalo je ispravno, Gradsko Stambeno je pismeno odgovorilo da nas uredjaj nije vise za upotrebu, vec da moramo montirati nov, koji sa stepenisnim senzor osvetljenjem kosta 247.000, i da to moramo da platimo, doduse na rate, i da za to ne mogu da se koriste sredstva koja smo vec uplatili kroz uplatnicu infostana.
    Pa sad vidite. To je pljačka, danas treba skupiti toliko sredstava, i do danas nismo aktivirali nas ispravni APA uredjaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Magla

Trenutna temperatura 0°C

Magla

Petak
Magla

Max: 6°C
Min: 0°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana