Objavljeno: 30.06.2017. 12:31 Izmenjeno: 30.06.2017. 12:31

  Novi Beograd, Nehruova 68 – gledalac je imao više zamerki i pitanja, ali posebno ga zanima na šta se troše pare koje skupštine stanara izdvajaju za liftove i održavanje zgrade; kaže da njegova zgrada izdvaja 440.000 dinara godišnje, ali su liftovi u katastrofalnom stanju. (Ilija) Odgovor JP „Gradsko stambeno“: Sva tri lifta u zgradi […]

 

Novi Beograd, Nehruova 68 – gledalac je imao više zamerki i pitanja, ali posebno ga zanima na šta se troše pare koje skupštine stanara izdvajaju za liftove i održavanje zgrade; kaže da njegova zgrada izdvaja 440.000 dinara godišnje, ali su liftovi u katastrofalnom stanju. (Ilija)

Odgovor JP „Gradsko stambeno“:

Sva tri lifta u zgradi na predmetnoj adresi ugrađena su pre 31 godinu, što je za oko 6 godina više od prosečnog radnog veka istih. Originalni delovi za ranu vrstu elektronike, koja je dominantna u komandama spornih liftova, teško se nalaze na tržištu jer se više ne proizvode. Zbog opisane situacije, postojeće elektronske ploče popravljaju se tako što se ugrađuju delovi koji su na tržištu dostupni, a koji su svakako manjeg nivoa kvaliteta od originalnih kojih više nema. Komandni sistemi su naročito mnogo opterećeni zbog velike spratnosti (15). Prema mišljenju stručne službe preduzeća, za trajnije rešenje problema neophodan je remont postojećih, ili ugradnja novih liftova. Nijedna od pomenute dve solucije nisu moguće, ukoliko nam se stanari sa takvim zahtevom ne obrate. U suprotnom, prinuđeni smo da otklanjamo kvarove po pozivu stanara, koji kako je starost i dotrajalost liftova sve veća, mogu biti sve češći. Podsećamo sugrađane da je naše preduzeće u cilju reševanja dugogodišnjeg problema dotrajalih liftova, prošle godine pokrenulo akciju Novi lift na do 60 rata, kojim se našim korisnicima nudi ugradnja novih liftova na do 60 mesečnih rata.

Potrebno je da Upravnik stambene zajednice (Predsednik skupštine stambene zgrade) prijavi svoju zgradu na broj telefona 0800 200 011, ili da prijavu pošalje putem elektronske pošte na adresu novilift@stambeno.com. Stanari inače na mesečnom nivou izdvajaju sredstva koja se prema ugovoru koji je potpisan sa našim preduzećem koriste za tekuće održavanje. Ta sredstva nisu namenjena samo za održavanje liftova, već svih tekućih problema po pitanju zajedničkih delova, instalacija i uređaja stambene zgrade. Napominjemo da su naše cene tekućeg održavanja ubedljivo najniže kako u Srbiji, tako i u regionu (za zgrade bez lifta iznosi 6,03 din/m² sa PDV, a za zgrade sa liftom 9,29 din/m² sa PDV). U zgradama bez lifta JP „Gradsko stambeno“ obavlja sledeće radove po Ugovoru o održavanju: /izbacivanje podzemnih i slivnih voda iz podrumskih i drugih prostorija /odgušenje zajedničkih kanalizacionih instalacija u zgradama /popravka i delimična zamena zajedničkih vodovodnih i kanalizacionih cevi /koje pripadaju zgradi, kada dođe do prskanja /popravka i zamena ventila na zajedničkim vodovodnim instalacijama /manji radovi na popravci krovnog pokrivača kojima se sprečava prokišnjavanje u stanove i u prostorijama u kojima se nalaze zajednički uređaji (stepenište, lift kućica, i sl) /popravke i zamene stakla nad stepenišnim prostorom /manje popravke na delovima fasade /zamena razbijenih stakala na ulaznim vratima u zgradu /popravke elektroinstalacije od glavnog razvodnog ormana do razvodne table u stanu i od glavnog razvodnog ormana do priključne kutije na fasadi zgrade /redovna kontrola i popravka gromobranskih instalacija /redovan pregled, servisiranje i otklanjanje kvarova na uređajima u zgradi kao što su: hidrofori i hidrocili, akumulatori, APA uređaja i instalacija za nužno svetlo, signalno avio svetlo /zamena pregorelih stepenišnih automata za svetlo i tastera, kao i dr. radovi vezani za održavanje instalacija stepenišnog svetla.

Pored radova pobrojanih kod zgrada bez lifta, u zgradama sa liftom JP „Gradsko stambeno“ obavlja i sledeće radove po Ugovoru o održavanju stambenih zgrada:

/servisiranje liftova jedanput mesečno sa pripadajućim materijalom prema Pravilniku o Bezbednosti liftova /popravke liftova do visine radnog naloga /tehnički pregled (ispitivanje ispravnosti celokupnog liftovskog postrojenja radi dobijanja sertifikata o ispravnosti od strane specijalizovane, stručne institucije – jednom godišnje) /baždarenje regulatora brzine na liftu.

Postoji jasna razlika između tekućeg i investicionog održavanja, koje podrazumeva radove većeg obima i vrednosti, a koji nisu predviđeni ugovorom koji je potpisan sa našim preduzećem. Starost i dotrajalost predmetnih liftova traži investicione radove, tj remont, ili eventualnu zamenu kompletnih liftova novim (već navedeni uslovi po akciji), kako bi se problem trajnije rešio, dok tekuće održavanje probleme rešava samo trenutno, a kako se starost liftova povećava, kvarovi najčešće postaju sve učestaliji, – kaže se u iscrpnom odgovoru JP „Gradsko stambeno“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana