73 godine od streljanja generala Dragoljuba Draže Mihailovića Studio B, Beta

DruštvoDrustvo Pocetna 17. 07. 2019. 16:50:10

17. jula 1946. posle ,već unapred odlučenog sudskog procesa, nove komunističke vlasti Josipa Broza na tajnoj lokaciji ubile vođu ravnogorskog pokreta Kraljevine Jugoslavije, a podatak o mestu pogubljenja prvog gerilca u porobljenoj Evropi, ni dan-danas nije poznat srpskoj javnosti

General kraljevske jugoslovenske vojske i vodja četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, Dragoljub Draža Mihailović, bio je prvi gerilac u porobljenoj Evropi i predvodnik prvog antifašističkog pokreta na tlu Kraljevine Jugoslavije.

Opredeljen isključivo neideološkom borbom protiv okupatora , bio je pred kraj rata ostavljen i od strane saveznika koji su mu do tada pružali podršku, i bio žrtvovan u novoj podeli interesa velikih sila. Titov režim nije imao milosti prema srpskom patrioti i posle montiranih procesa koje je vodio Miloš Minić, Draža je ubijen 17. jula 1946.

Sud u Srbiji rehabilitovao je četničkog komandanta od optužbi za ratni zločin i izdaju, ali do istinskog pomirenja pripadnika dva antifašistička pokreta u Drugom svetskom ratu na području Jugoslavije nikada nije došlo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Utorak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 3°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana