Objavljeno: 31.05.2017. 10:53 Izmenjeno: 31.05.2017. 10:53

  Gledateljka je radila u Invest banci i ostala je bez posla 2001. godine Imala je problema sa stažom. Da bi imala potreban staž za penziju morala je sama da uplati godine koje su joj nedostajale (što je platila sa kamatom). Nakon toga je saznala da taj novac koji joj je uzeo PIO fond nije […]

 

Gledateljka je radila u Invest banci i ostala je bez posla 2001. godine Imala je problema sa stažom. Da bi imala potreban staž za penziju morala je sama da uplati godine koje su joj nedostajale (što je platila sa kamatom). Nakon toga je saznala da taj novac koji joj je uzeo PIO fond nije bio po zakonu, odnosno da je kamata trebalo da bude otpisana. Gledateljka pita da li PIO mora da joj vrati taj novac od kamate jer su postupili protivzakonito. Gledateljka je postavila još jedno pitanje – majke sa troje dece trebalo bi da za dve godine dobiju po 1.500 dinara (poseban staž). Šta je sa tim novcem i uplatama? (Stojanka)

 

Pitanja gledateljke Beokom servis prosledio je PIO fondu i dobio sledeće odgovore:

 

1. Trajna zakonska obaveza poslodavca je da plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za svakog zaposlenog. Osiguranik može, ako želi, sam da plati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za periode kad je bio u radnom odnosu, tj. u osiguranju, a za koje mu poslodavac nije platio doprinose i to samo u postupku ostvarivanja prava na penziju. Tada se dug utvrđuje prema najnižim osnovicama koje važe u tom trenutku.

 

2. Prema Zakonu o PIO, osiguranik žena po osnovu rođenja trećeg deteta ima pravo na poseban staž u trajanju od dve godine. Ovaj staž nije isto što i staž osiguranja  i ne računa se u ukupan staž osiguranja koji je uslov za ostvarivanje prava na penziju. Ovaj staž  se koristi samo prilikom obračuna iznosa penzije i utiče na visinu penzije. Uvećanje iznosa penzije po ovom osnovu nije fiksno određeno već zavisi od ostalih podataka o stažu i zaradama koji se koriste u obračunu visine penzije u svakom pojedinačnom slučaju. Fond ne isplaćuje posebno novčanu nakanadu po osnovu rođenja troje dece.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 32°C
Min: 20°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana