Objavljeno: 24.05.2017. 14:06 Izmenjeno: 24.05.2017. 14:06

  Gledalac je u penziji i dodatno radi. Pitao je koje su njegove obaveze kao zaposlenog i dobio je odgovor da ne mora da plaća zdravstveno osiguranje, ali da mora od plate da daje za porez i penziono osiguranje. Gledalac se slaže sa plaćanjem poreza, ali misli da nije u redu da plaća penziono osiguranje […]

 

Gledalac je u penziji i dodatno radi. Pitao je koje su njegove obaveze kao zaposlenog i dobio je odgovor da ne mora da plaća zdravstveno osiguranje, ali da mora od plate da daje za porez i penziono osiguranje. Gledalac se slaže sa plaćanjem poreza, ali misli da nije u redu da plaća penziono osiguranje kada njemu radni staž više ne treba. Penziju je stekao na osnovu 40 godina radnog staža. (Zoran)

 

Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, poslodavac ima obavezu da svakog zaposlenog (bez obzira da li je on korisnik penzije ili ne) prijavi na osiguranje i uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje se plaća po stopi od 26% na zaradu, odnosno na osnovicu osiguranja i ta stopa se ne umanjuje ako je zaposleni korisnik starosne penzije.

Korisnik starosne penzije ili prevremene starosne penzije koji se zaposli na teritoriji Republike, odnosno obavlja samostalnu delatnost po osnovu koje je obavezno osiguran, ima pravo po prestanku tog osiguranja, na ponovno određivanje visine penzije ako je bio u osiguranju najmanje godinu dana.

Prema Zakonu o PIO, staž osiguranja može iznositi najviše 45 godina, ali prilikom novog obračuna visine penzije, osim staža uzimaju se u obzir sve uplate doprinosa za novo osiguranje nakon penzionisanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 32°C
Min: 20°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana