Objavljeno: 19.05.2017. 08:48 Izmenjeno: 19.05.2017. 08:48

  Novi Beograd – stalna gledateljka ima primedbu na rad EDBa. Kaže da joj je potrošnja struje očitana 7.maja što znači da su obračunali za period koji je duži od 30 dana. Gledateljka smatra da to nije korektno i pita kako kao potrošač može da se zaštiti odnosno kome da prijavi da struja nije očitana […]

 

Novi Beograd – stalna gledateljka ima primedbu na rad EDBa. Kaže da joj je potrošnja struje očitana 7.maja što znači da su obračunali za period koji je duži od 30 dana. Gledateljka smatra da to nije korektno i pita kako kao potrošač može da se zaštiti odnosno kome da prijavi da struja nije očitana na vreme. (Tanja)

 

Iz EPS distribucije dobili smo sledeći odgovor:

U skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, operator sistema, odnosno distribucija, očitava brojila električne energije u intervalima utvrđenim kao obračunski period. Istovremeno, u Metodologiji za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, koju donosi nezavisno telo, a to je Agencija za energetiku Republike Srbije, definisano je da je obračunski period vremenski period koji je, po pravilu, kalendarski mesec. S obzirom na to da svi kalendarski meseci nemaju 30 dana i da je očitavanje uslovljeno tehničkim i kadrovskim potencijalom distribucija, brojila se očitavaju u periodima koji nisu obavezno 30 dana. S druge strane, istom Metodologijom je predviđeno da se zone potrošnje (zelena, plava i crvena) primenjuju na mesečnu potrošnju, pri čemu se pod mesečnom potrošnjom smatra potrošnja aktivne energije u vremenskom periodu od 30 dana. Ukoliko je obračunski period duži ili kraći od 30 dana, mesečna potrošnja se utvrđuje srazmerno odnosu broja dana u obračunskom periodu i 30 dana. Na ovaj način kupac nije oštećen, bez obzira na broj dana između dva očitavanja.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana