Objavljeno: 04.05.2017. 11:27 Izmenjeno: 04.05.2017. 11:27

Čukarica, Rušanj – građani imaju problem sa krticama. Probali su sa preparatima i ništa…Šta da rade? Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dobili smo sledeći odgovor: Krtica je životinja koja živi pod zemljom i pravi svoje kanale i tunele. Spada u korisne životinje, jer se hrani insektima i na taj način reguliše njihovu brojnost. […]

Čukarica, Rušanj – građani imaju problem sa krticama. Probali su sa preparatima i ništa…Šta da rade?

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dobili smo sledeći odgovor:

Krtica je životinja koja živi pod zemljom i pravi svoje kanale i tunele. Spada u korisne životinje, jer se hrani insektima i na taj način reguliše njihovu brojnost. Kanali koje prokopava su dobri za aeraciju i drenažu zemljišta. Zbog korisnih osobina, to je zakonom zaštićena vrsta, koju ne treba uništavati. Savetuje se rasterivanje sa površine na kojoj nam smetaju.

•        Postoje ultrazvučni i električni uređaji, koji se koriste kao sonde pobodene u zemlju i emituju talase koji ometaju krtice da normalno funkcionišu, pa se najčešće presele na drugu lokaciju.

•        Prekopavanjem krtičnjaka, možemo da oteramo krtice

•        Jedna od alternativa je sipanje nafte, benzina ili prerađenog ulja, čiji mirisi će oterati krtice.

•        Korišćenje repelenata. Repelenti se sipaju u krtičnjak, stvara se gas koji smeta ovim životinjama i primorava ih da se presele na neku drugu lokaciju,

•        Korišćenje zaštitnih mreža. Koristiti metalnu ili plastičnu mrežu sitnih rupa narezanu po dužini na trake široke 60 cm. Spojite traku jednu na drugu tako da bude duga kao i stranica vrta. Tako načinite i za preostale tri stranice. Iskopajte uski kanal dubine oko 60 cm, na rubovima bašte i u njega umetnite žicu. Pazite da završetke traka spojite jedne s drugima. Zatrpajte kanale zemljom. Na taj način ćete krticama fizički blokirati prilaz vašoj bašti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana