Spomenik Stefanu Nemanji Studio B, Tanjug

Objavljeno: 28.04.2017. 13:40 Izmenjeno: 29.04.2017. 10:16

Spomenički kompleks Stefanu Nemanji biće podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, odlučeno na  sednici Odbora.Selaković:Spomen kompleks Stefanu Nemanji nacionalni zadatak

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sednici Odbora za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji na kojoj je odlučeno da će taj kompleks biti podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Reč je o mestu gde se nekada nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane, koji je srušen u agresiji NATO 1999. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medimima

Odbor je doneo odluku i o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji. Odlukom je određena i visina novčanih nagrada za učesnike konkursa: prva nagrada će iznositi 6.000.000,00 dinara, druga 3.000.000,00 dinara, treća 2.000.000,00 dinara, dok će svi ostali učesnici za svoje radove dobiti 100.000,00 dinara.

Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koji je delo arhitekte Nikole Dobrovića.

Na sednici Odbora formirana je konkursna komisija, čiji je zadatak da pripremi međunarodni konkurs, koji će Vlada Republike Srbije objaviti tokom maja ove godine. Na čelu komisije se nalazi Nikola Selaković, a članovi su akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara.

Selaković:Spomen kompleks Stefanu Nemanji nacionalni zadatak

Predsedavajući Komisije koja će pripremiti međunarodni konkurs za izgradnju spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji, Nikola Selaković izjavio je da je reč o jednom od naših nacionalnih zadataka i dugova prema osnivaču srednjovkovne srpske države i okrunjivanju nečega što je savremeni srpski identitet.

Selaković je za Tanjug rekao da je na innicijativu predsednika vlade Aleksandra Vučića formiran još pre nekoliko meseci Odbor koji ima zadatak da radi na podizanju spomen kompleksa u okviru koga će biti spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države – nemanjićke države – Stefanu Nemanji.

Kako je rekao, u okviru tog spomen kompleksa biće i njegova druga celina, a to je muzej srednjovekovne Srbije odnosno muzej Srpskog Srednjeg veka.

„Doneta je odluka o rapisivanju međunarodnog konkursa na kome će biti sabrani i sakupljeni oni radovi koji će predložiti idejno rešenje ne samo za sam spomenik već i za čitav kompleks koji će se nalaziti na uglu ulica Nemanjina i kneza Miloša, na lokaciji bombardovanog Generlštaba VJ koji je srušen u NATO agresiji 1999 godine“ rekao je Selaković.

Kako je rekao, tročlana Komisija u kojoj su pored njega i akademik Ljubomir Maksimovića i akademik Svetomir Arsića Basara ima zadatak da pripremi svu konkursnu dokumentaciju.

„Sve to je deo aktivnosti koje su usmerene na obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske prvoslavne crkve ali i 800 godina od onoga trenutka kada je Sveti Sava stavio kraljevski venac svome bratu Stefanu Prvovenčanom kao prvom kralju srednjovekovne Srbije“ podvukao je Selaković.

On je dodao da će biti pripremljeni uslovi konkursa, a jedan od uslova može biti i očuvanje dela komplekska koji je ostvario arhitekta Nikola Dobrović podižući zgradu Generalštaba i Ministarstva Odbrane.

Prema njegovim rečima, to će biti jedan od najunosnijih konkursa i po visini nagrada koju nosi.

Precizirao je da će prva nagrada za idejno rešenje biti 6 miliona, druga tri i treća milion dinara, a svaki učesnik konkursa dobiće 100.000 dinara za samo učešće.

„Ocekujemo odaziv eminentnih umetnika, jakih vajarskih imena današnjice i da se mi kao narod, kao nacija i kao genereacija koja zivi u 21. veku na dostojan način oduži i Stefanu Nemanji, odnosno Svetom Simeonu mirotočivom“ naveo je Selaković.

Kako je rekao rokovi su ti da se radi što efikasnije, nakon prvomajskih praznika biće prva sednica Komisije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana