Objavljeno: 10.10.2016. 20:13 Izmenjeno: 10.10.2016. 20:14

Gledateljka se žali na nemogućnost da njena vremešna majka dobije novu ličnu kartu, jer da bi je dobila potrebno joj je državljanstvo. Njena majka ima 93 godine, ima trajnu ličnu kartu (staru) koju treba zameniti, međutim rođena je 1926. u Bukovici, Hrvatska, gde su crkvene knjige spaljene, i ne postoji način da ode po državljanstvo. […]

Gledateljka se žali na nemogućnost da njena vremešna majka dobije novu ličnu kartu, jer da bi je dobila potrebno joj je državljanstvo. Njena majka ima 93 godine, ima trajnu ličnu kartu (staru) koju treba zameniti, međutim rođena je 1926. u Bukovici, Hrvatska, gde su crkvene knjige spaljene, i ne postoji način da ode po državljanstvo. U Beogradu živi 75 godina i ima matični broj. Šta da rade? (Jasna)

U Sekretarijatu za upravu objasnili su nam nekoliko važnih momenata i dali nam savete za gledateljku :
Prvo, ako se njena majka 1948. zatekla u Beogradu, automatski je dobila FNRJ (SFRJ) državljanstvo, ali se mora proveriti da li hrvatsko ili srpsko.
Za dobijanje izvoda iz matičnih knjiga, U Sekretarijatu savetuju obraćanje Matičnoj službi Hrvatske, koja ima izuzetno pregledno i dobro uređen sajt https://uprava.gov.hr/maticni-uredi-u-rh/1603 na kome prvo treba pronaći županiju i najbližu kancelariju (ured) mestu rođenja i tom matičnom uredu obratiti se pismom.
I na kraju, sa bilo kojim postojećim dokumentom majke može se otići u Matičnu službu u svojoj opštini, gde će dobiti sva potrebna uputstva i korisne savete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana