Objavljeno: 29.09.2016. 09:35 Izmenjeno: 30.09.2016. 15:46

  Stari grad – stalna gledateljka Gordana iz Brankove ulice pita da li Plato kod Crvenog petla treba da promeni ime u „Plato kod Braon petla“, jer petao na vrhu nove česme nije crven nego smeđ.   Moramo da podsetimo našu sugrađanku iz Brankove da pomenuti deo Beograda ime nije dobio po pomenutoj česmi, koja […]

 

Stari grad – stalna gledateljka Gordana iz Brankove ulice pita da li Plato kod Crvenog petla treba da promeni ime u „Plato kod Braon petla“, jer petao na vrhu nove česme nije crven nego smeđ.

 

Moramo da podsetimo našu sugrađanku iz Brankove da pomenuti deo Beograda ime nije dobio po pomenutoj česmi, koja je novijeg datuma, nego po poznatom lokalu koji se tako zvao. Takva praksa u Beogradu nije retka, nego je naprotiv jako česta pojava – skoro da je i pravilo – da neke delove grada stanovništvo identifikuje i naziva po istaknutim kafanama (Cvetkova pijaca, Gospodarska mehana, Zeleni venac, Albanija…).

Što se tiče boje petla na novopostavljenoj česmi, podsećamo da je u toku transformacije ovog dela centra gradski arhitekta rekao da je „česma projektovana na novoformiranom pešačkom trgu kod Crvenog petla, doskorašnjoj saobraćajnoj raskrsnici. Gradi se od blistavo belog mermera, osmougaona je i sa izlivima vode na četiri strane. Na vrhu česme će biti postavljena skulptura petla od crvenog granita. Bela česma, uokvirena posađenim stablima crvenog javora, biće novi prepoznatljivi motiv ovog dela beogradske centralne zone. Voda će stalno teći i daće novi zvuk ovom delu beogradske pešačke zone. Voda, zelenilo i klupe oko česme oplemeniće gradski prostor namenjen svim građanima i posetiocima Beograda“.

Znači u pitanju je boja materijala – crvenog granita i nije potrebno posebno naglašavati da farbanje ne dolazi u obzir.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana