Objavljeno: 23.09.2016. 12:58 Izmenjeno: 23.09.2016. 12:58

  Čukarica, Sremčica, Sare Bernar 32 – gledateljka pita ko može da pomogne da se potkorovlje oslobodi od slepih miševa? Od sredine juna do početka oktobra u Beogradu je povećan broj slepih miševa, jer se ova izuzetno korisna vrsta sisara u tom periodu razmnožava. Zbog toga uleću i u stanove, što plaši poneke Beograđane. U […]

 

Čukarica, Sremčica, Sare Bernar 32 – gledateljka pita ko može da pomogne da se potkorovlje oslobodi od slepih miševa?

Od sredine juna do početka oktobra u Beogradu je povećan broj slepih miševa, jer se ova izuzetno korisna vrsta sisara u tom periodu razmnožava. Zbog toga uleću i u stanove, što plaši poneke Beograđane. U Srbiji postoji 29 različitih vrsta slepih miševa, a u Beogradu ih je oko 15 vrsta, ali ih po broju ima najviše, više stotina hiljada. Prema Zakonu o zaštiti prirode, koji precizno propisuje mere zaštite strogo zaštićenih divljih vrsta, slepi miševi su strogo zaštićena grupa sisara i zabranjeno je njihovo hvatanje, držanje i ubijanje, a ako ih neko ubije platiće novčanu kaznu.

U Prirodnjačkom muzeju kažu da je u takvim situacijama dovoljno otvoriti prozor i ugasiti svetlo, pa će nezvani gosti otići. Slepi miševi su bezopasni i nikada ne napadaju prvi. Zaposleni u Prirodnjačkom muzeju (Njegoševa 51, Vračar, broj telefona: 3442-147) vrlo često izlaze na teren, jer osim građanima, oni žele da pomognu i ovoj retkoj vrsti sisara. Neretko se događa da se odazovu pozivima građana i pomoću specijalne opreme šišmiše hvataju i zatim ih puštaju na slobodu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura -2°C

Pretežno oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana