Objavljeno: 19.09.2016. 11:29 Izmenjeno: 19.09.2016. 11:29

Novi Beograd – gledalac je ispričao kako se često šeta kod Starog Merkatora i gde često sreće pevača Jordana Nikolića, koji mu je rekao da ima veliki problem zato što na Internetu pojavila informacija da je preminuo 18. juna. Gledalac pita kako da se to ispravi, jer njegova porodica ima velikih neprijatnosti zbog toga. Po […]

Novi Beograd – gledalac je ispričao kako se često šeta kod Starog Merkatora i gde često sreće pevača Jordana Nikolića, koji mu je rekao da ima veliki problem zato što na Internetu pojavila informacija da je preminuo 18. juna. Gledalac pita kako da se to ispravi, jer njegova porodica ima velikih neprijatnosti zbog toga.

Po uputstvu gledaoca proverili smo situaciju na Gugl pretraživaču i potvrdilo se sve što je navedeo. Kako je izgledalo da je izvor ove dezinformacije naVikipediji, proverili smo i te stranice ali je sve bilo ispravno. Kada smo se raspitali kod naših stručnjaka za ove programe, saznali smo da opisana situacija nije retka i da se na Internetu svaki čas neko „sahranjuje“ na sličan način. Urednici srpske redakcije Vikipedije znali su za ovaj slučaj jer je pre kraćeg vremena neko zlonamerno „vandalizovao“ stranicu Jordana Nikolića u verziji na engleskom. Kako to nije odmah primećeno – iz razumljivih razloga. publika koja traži englesku verziju po ovoj temi nije preterano brojna – stajalo je izvesno vreme i zato je bilo „povučeno u keš“ pretraživača, gde i dalje stoji. Engleska verzija je ispravljena, ali će dezinformacija još neko vreme ostati u „kešu“ Gugla, što je uobičajena pojava za Internet. Srećom, u međuvremenu se samo jedan sajt „upecao“ i preneo lažnu vest („Informer“), ali to ne odudara od uobičajene prakse ovakve vrste medija i neće izazvati previše štete, a vest nismo zatekli jer je očigledno povučena pre izvesnog vremena.

Kako nas uveravaju stručnjaci, posle izvesnog vremena i ova zlonaremna dezinformacija nestaće iz keša Gugl pretraživača, što znači da Dušan može da uteši svog komšiju Jordana da će ovakva situacija trajati samo kraće vreme i neće imati trajne posledice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana