Objavljeno: 12.09.2023. 13:27 Izmenjeno: 12.09.2023. 13:27

Palmira Toljatija, GO Novi Beograd. Gledateljka pita kome da se obrate u vezi sa zamenom stolarije. Radovi je trebalo je da počnu 01.09.2023. godine ali se još uvek ništa ne radi. (Mirjana)   Iz GO Novi Beograd dobili smo sledeći odgovor:   Ukoliko su u pitanju radovi na zameni stolarije na posebnom delu zgrade – […]

Palmira Toljatija, GO Novi Beograd. Gledateljka pita kome da se obrate u vezi sa zamenom stolarije. Radovi je trebalo je da počnu 01.09.2023. godine ali se još uvek ništa ne radi. (Mirjana)

 

Iz GO Novi Beograd dobili smo sledeći odgovor:

 

Ukoliko su u pitanju radovi na zameni stolarije na posebnom delu zgrade – stanu ili poslovnom prostoru investitor tih radova je vlasnik tog posebnog dela zgrade, a ukoliko se radi o zameni stolarije koja je u funkciji zajedničkih delova objekta (ulazna vrata u zgradu i sl.) investitor radova je Stambena zajednica.

Radovi na zameni stolarije bez ikakvih izmena na istoj (u smislu boje, oblika, dimenzija, vrste materijala itd…),  dakle ako se menja identičnom stolarijom u svemu prema postojećem stanju, smatraju se radovima na tekućem održavanju objekta za koje nije potrebno pribavljati odobrenje nadležnog organa.

 

 

Vojvode Stepe 285, GO Voždovac. Gledateljka kaže da je posle oluje ostalo mnogo granja na zelenoj površini ispred zgrade. Prijavljivali su, a radnici Zelenila su došli pokupili granje ispred zgrade pored ali ne i ispred njihove zgrade. (Ljiljana)

 

Iz JKP „Zelenilo Beograd“ odgovorili su da su radnici ovog preduzeća na predmetnoj površini u više navrata pokušavali da izvedu radove na utovaru i odvozu grana ali su bili onemogućeni zbog parkiranih automobila. Iz ovog preduzeća kažu da je deo granjevine utovaren u subotu 09.09.2023. godine, a realizacija utovara ostatka granjevine biće kada se stvore uslovi za to u skladu sa dinamikom.

 

 

Gledateljka je uvela u kuću struju legalno, a sada želi da stavi strujni sat u prizemlje a ima ga na spratu, odnosno treba da se odvoje brojila. Ona se obratila Distribuciji i dobila je odgovor da treba da plati isto kao da uvodi struju ponovo u kuću. Zašto je i kako moguće da traže da se ponovo plati? (Milica)

 

Odgovor Elektrodistribucije Srbije:

 

Uvođenje novog brojila („odvajanje brojila“ ili „razdvajanje instalacija“) u postojeći objekat koji je već priključen na distributivni sistem električne energije, smatra se rekonstrukcijom postojećeg objekta u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji (povećanje kapaciteta instalacija, povećanje broja funkcionalnih jedinica  – stanova), odnosno predstavlja novi priključak u skladu sa Zakonom o energetici.

Uvođenje novog brojila se može izvesti na dva načina:

– u upravnom postupku izdavanjem rešenja o odobrenju za priključenje u slučajevima kada su u katastru nepokretnosti upisani stanovi kao posebni delovi objekta (a nemaju svi posebno brojilo),

ili

– u objedinjenoj proceduri, kada se u postupku izdvajanja lokacijskih uslova za potrebe podele jednog stana na više jedinica, pribavljaju uslovi za nove priključke (brojila), dobija rešenje o odobrenje za izvođenje radova, i vrši priključenje novoformiranih stanova na distributivni sistem električne energije.

 

Cena svakog novog priključka (brojila) se utvrđuje u skladu sa Metodologijom za određivanje troškova priključenja na sistem za prenos i distribuciju električne energije.

 

 

Gledateljka pita kome građani da se obrate ukoliko su obmanuti jer maloprodajni prehrambeni objekti reklamiraju popuste u medijima, a u prodavnicama građani ne mogu da ih ostvare? (Mirjana)

 

Kako navedeno nije komunalni problem, gledateljki savetujemo da se obrati Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije, Sektoru za zaštitu potrošača, putem broja telefona 0800 103 104 ili putem mejla zastita.potrosaca@must.gov.rs.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana