Objavljeno: 12.08.2016. 12:45 Izmenjeno: 12.08.2016. 12:45

Savski venac – gledateljka upućuje pitanje Upravi javnih prihoda na ovoj opštini i Ministarstvu finansija, jer kaže da spada u one vlasnike katastarskih parcela koji su dobili da plate porez na zemljište; kaže da je samo 240 vlasnika koji su dobili to da plate, a tvrdi da takvih parcela ima 2.100. Pita po kom kriterijumu […]

Savski venac – gledateljka upućuje pitanje Upravi javnih prihoda na ovoj opštini i Ministarstvu finansija, jer kaže da spada u one vlasnike katastarskih parcela koji su dobili da plate porez na zemljište; kaže da je samo 240 vlasnika koji su dobili to da plate, a tvrdi da takvih parcela ima 2.100. Pita po kom kriterijumu je izabrano baš njih 240, a ostali ne plaćaju i zašto nisu svi jednaki?

 

Odgovor smo dobili od Uprave javnih prihoda, koja je deo gradskog Sekretarijata za finansije:

Prema Zakonu o porezima na imovinu predmet oporezivanja je između ostalog i pravo svojine, odnosno pravo svojine na zemljištu površine preko 10 ari, kao i pravo korišćenja građevinskog zemljišta površine preko 10 ari, u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni režim građevinskog zemljišta. Nepokretnostima se, pored objekata, smatraju i građevinsko, poljoprivredno, šumsko i drugo zemljište. Prema Zakonu o porezima na imovinu koji se primenjuje od 1. januara 2014. godine, osnovicu poreza na imovinu za zemljište obveznika koji ne vode poslovne knjige čini vrednost zemljišta koja se utvrđuje množenjem ukupne površine i prosečne cene po m² odgovarajuće vrste zemljišta u zoni u kojoj se zemljište nalazi.

Grad Beograd je u svojim aktima (rešenjima) o utvrđivanju prosečnih cena po metru kvadratnom odgovarajućih nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2015. i 2016. godinu propisao da se neizgrađeno građevinsko zemljište, odnosno deo građevinskog zemljišta koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, za potrebe utvrđivanja poreza na imovinu za 2015, odnosno 2016. godinu, smatra poljoprivrednim zemljištem. Zakonom je takođe propisana obaveza poreskim obveznicima da podnesu poresku prijavu za svaku nepokrertnost pojedinačno. S obzirom da poreski obveznici nisu podneli poreske prijave Uprava javnih prihoda dostavlja pozive za dostavu podataka od značaja za oporezivanje.

U slučajevima kada se obveznici ne odazovu na poziv, porez se utvrđuje po službenoj dužnosti u svim slučajevima kada je to moguće ili se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Takođe važno je znati da broj parcela nije i broj poreskih obveznika. Uprava javnih prihoda se trudi da sa raspoloživim kapacitetima proširi postojeće baze poreskih obveznika i u oporezivanje uključi sva lica koja imaju oporeziva prava, tako da će i lica koja su vlasnici ili korisnici, ostalih katastarskih parcela dobiti poziv za dostavu podataka. Obaveza se utvrđuje u skladu sa konkretnom poreskopravnom situacijom, – kaže se u odgovoru Uprave javnih prihoda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 12°C

Slaba kiša

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana