Objavljeno: 06.03.2023. 13:39 Izmenjeno: 06.03.2023. 13:39

Gledateljka pita da li je protivzakonito davati poklone učiteljicama i profesorima preko određenog iznosa, da li se tretira kao mito ili korupcija? Radi se o tome da je preko viber grupe dobila poruku da je odlučeno da se povodom 8.marta skuplja po 500 dinara po detetu. Da li je kršenje zakona ako se učiteljicama(one ne […]

Gledateljka pita da li je protivzakonito davati poklone učiteljicama i profesorima preko određenog iznosa, da li se tretira kao mito ili korupcija? Radi se o tome da je preko viber grupe dobila poruku da je odlučeno da se povodom 8.marta skuplja po 500 dinara po detetu. Da li je kršenje zakona ako se učiteljicama(one ne traže, to sami roditelji određuju i misle da tako treba) daju poklon u vrednosti od 10 ili 20 i više hiljada dinara? (Vesna)

 

 

Pošto nije reč o komunalnom problemu, preporučujemo gledateljki da se za navedeno neposredno obrati Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

 

Gledalac se žali na izgled prostora oko spomenika Neznanom junaku na Avali. Krug oko šetališta, oko spomenika , a takođe na stepeništu kada se ide prema sarkofagu sve baklje koje su bile nekad rustičnog, lepog izgleda su poskidane, posečene ne postoje, čak i prstenovi koji su ih držali više ne postoje. Gledalac pita da li su u namerno poskidane i o čemu se radi? (Nikola)

 

Odgovor Sekretarijata za kulturu:

 

Spomenik Neznanom junaku na Avali, utvrđen je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (Odluka o utvrđivanju, „Sl. glasnik SRS“ br. 47/87), te spada u nadležnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

 

Bežanijska kosa , ulica Nedeljka Gvozdenovića od boja 22 do pijace. Gledateljka se žali da na ovoj lokaciji ima oko 12 pasa lutalica. ( Borka)

 

Iz JKP „Veterina Beograd“ dobili smo sledeći odgovor:

 

Služba komunalne zoohigijene je u petak 3. marta sa pomenute lokacije zbrinula jednog psa. Ekipe su i juče bile na ovoj lokaciji, te će i u narednom periodu nastaviti da je obilaze, u cilju što bržeg rešavanja problema.

Svi psi koji budu uočeni će proći Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, u cilju daljeg smanjenja populacije napuštenih životinja u glavnom gradu.

 

Gledateljka ima kuću u Belanovici i tamo je samo preko leta i želela bi da odjavi svoje brojilo kako ne bi plaćala TV pretplatu. Gledateljku zanima kako može da se odjavi i da ne plaća taksu za RTS?  (Novka)

 

Prema informaciji sa sajta RTS-a od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, korisnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

1. Osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja;

2. Osoba sa invaliditetom sa manje od 100 odsto telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3. Lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

4. Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;

5. Penzioner sa minimalnom penzijom;

6. Fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije, u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja takse, za tačke od 1 do 6, ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi na obrascu 1 (word doc format / pdf format), uz prilaganje potrebne dokumentacije (sastavni deo obrasca 1 je obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis). Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis, korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, podnosi se Radio-televiziji Srbije.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana