Objavljeno: 29.08.2022. 14:28 Izmenjeno: 29.08.2022. 14:28

Palilula, Krnjača, Partizanski blok ka naselju Gemaks – Kada će biti asfaltirana Ulica Dejana Medakovića, koja je put za izlazak iz oba naselja? (Miodrag)   Kako su nam odgovorili iz JP „Putevi Beograda“, održavanje Ulice Dejana Medakovića u naselju Krnjača, GO Palilula, nije u nadležnosti ovog preduzeća, pošto se predmetna ulica ne nalazi u Odluci […]

Palilula, Krnjača, Partizanski blok ka naselju Gemaks – Kada će biti asfaltirana Ulica Dejana Medakovića, koja je put za izlazak iz oba naselja? (Miodrag)

 

Kako su nam odgovorili iz JP „Putevi Beograda“, održavanje Ulice Dejana Medakovića u naselju Krnjača, GO Palilula, nije u nadležnosti ovog preduzeća, pošto se predmetna ulica ne nalazi u Odluci o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica i Referentnom sistemu mreže opštonskih puteva i ulica.

 

Na osnovu ovog odgovora Beokom se obratio GO Palilula za dodatne informacije, imajući u vidu to da gradske opštine izrađuju planove za asfaltiranje/uređenje saobraćajnica u toku svake kalendarske godine.

Palilula, Karaburma – Ko je odgovoran za održavanje  kanala beogradskih potoka na Karaburmi, tačnije Mirjevskog potoka od Malog Leskovca do Ada Huje? (Dragomir)

 

Jedna od nadležnosti Sekretarijata za privredu je upravljanje vodnim objektima za uređenje vodotoka i zaštitu od poplava na vodama II reda i vodnim objektima za zaštitu od  erozije i bujica, koji su u javnoj svojini, na teritoriji Grada, tako da je za održavanje Mirijevskog potoka zadužen ovaj sekretarijat.

 

Soko Banja, Alekse Markešića 109 – Na ovoj adresi žive brat i sestra: on je psihički bolestan, a ona je slepa. Lekari ne mogu da im ukažu pomoć kada je to potrebno, dvorište je puno đubreta, a nemaju ni vodu. Da li dvorište može da se očisti? (Gordana)

 

Uprkos želji da pomognemo u rešavanju problema na koji je ukazala naša gledateljka, Beokom na žalost, nije u mogućnosti da izađe u susret njenom zahtevu, imajući u vidu to da se problem koji prijavljuje ne nalazi na teritoriji grada Beograda.

Za rešavanje problema potrebno je da se gledateljka obrati lokalnoj samoupravi u Soko banji, kao i teritorijalno nadležnom Centru za socijalni rad.

 

Od firme AERA group gledateljka je kupila prečišćivač vazduha i usisivač (2u1). Prilikom prezentacije proizvoda rečena joj je cena od 170.000, a posle kupovine u cenu je uračunata kamata (koja nije bila pomenuta), a ukupan iznos je 250 000. Gospođa je intervenisala, ali bez uspeha. Koja je pravna mogućnost za rešenje ovog problema? (Gordana)

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodi Nacionalni registar potrošačkih prigovora (NRPP), u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača. Ovo je informatička platforma koja potrošačima omogućava da se informišu o svojim pravima, kao i to da podnesu prigovor u slučaju da smatraju da su njihova potrošačka prava povređena.

NRPP pruža mogućnost onlajn podnošenje prigovora, sa ciljem da se potrošačima na efikasan način pruži podrška u zaštiti njihovih prava. Neophodno je da potrošač na zvaničnom sajtu Nacionalnog registra potrošačkih prigovora (zapotrosace.gov.rs) u nekoliko koraka popuni formular:

– unosom podataka o sebi (kako bi se dobila povratna informacija);

– obrazloženjem u čemu se sastoji njegov/njen zahtev;

– unosom podataka o trgovcu ukoliko podnosi prigovor na kupljenu robu ili uslugu;

– biranjem udruženja za zaštitu potrošača koje će postupiti po podnetom prigovoru.

Ukoliko naša sugrađanka nema mogućnost podnošenja prigovora putem informatičke platforme Nacionalnog registra potrošačkih prigovora, može se obratiti nekom od sledećih Udruženja za zaštitu potrošača:

– Udruženje Zaštita potrošača, 011/241-5485, 069/241-5485;

– Centar potrošača Srbije, 011/312-0444, 011/312-2102;

– Nacionalna organizacija potrošača Srbije, 011/404-6300, 011/404-6301, 011/404-6302.

 

Grocka, Kaluđerica, Višnjićeva ulica – Gledateljka je ranije u programu dobila odgovor da ove godine nije planirano da se uredi ulica i pita kome može da se obrati (u pitanju je par kuća koje su u ovoj ulici). (Slavica)

 

Gradske opštine izrađuju planove za asfaltiranje/rekonstrukciju saobraćajnica u toku svake kalendarske godine za narednu godinu i predlažu da takvi radovi uđu u Program radova Sekretarijata za saobraćaj. Planovi za kalendarsku godinu formiraju se na osnovu stanja i mogućnosti na terenu, broja podnetih zahteva, raspoloživih sredstava i drugih činilaca, koji su od značaja za odlučivanje.

 

Predlažemo gledateljki da zahtev za uređenje ulice podnese lično GO Grocka, a poželjno je da zahtev prati šira peticija građana, jer je to osnov za reagovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana