Objavljeno: 21.06.2022. 12:30 Izmenjeno: 21.06.2022. 12:30

Gledateljka pita gde može da se informiše o tome da li može da pređe granicu ako ima dug. (Milena)   Predlažemo našoj gledateljki da proveri u Prekršajnom sudu ili u nacionalnom Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa pri Ministarstvu pravde (https://rnk.sipres.sud.rs/) da li ima neku neplaćenu kaznu. Pristup Registru je jednostavan i od podataka […]

Gledateljka pita gde može da se informiše o tome da li može da pređe granicu ako ima dug. (Milena)

 

Predlažemo našoj gledateljki da proveri u Prekršajnom sudu ili u nacionalnom Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa pri Ministarstvu pravde (https://rnk.sipres.sud.rs/) da li ima neku neplaćenu kaznu.

Pristup Registru je jednostavan i od podataka je potrebno ukucati ime, prezime i JMBG. Ukoliko postoji kazna, nju treba izmiriti kako je granična policija ne bi vratila sa granice.

 

Gledaoca interesuje da li je i dalje aktielna akcija ugradnje liftova u stambene zgrade sa subvencijama u kojima grad učestvuje u iznosu od 30%. (Aleksandar)

 

Iz JP „Gradsko stambeno“ Beograd obavestili su nas da njihovo preduzeće omogućava generalni remont i zamenu starih liftova novim, uz otplatu na do 60 mesečnih rata i početak plaćanja po završetku radova. Takav model primenjuje se sa ciljem smanjenja udara na kućni budžet korisnika i predstavlja najpovoljniji sistem plaćanja u regionu. Ovo javno preduzeće nema akcije u kojima bi subvencionisalo pomenute radove.

 

Oni preporučuju korisnicima da se obrate svojoj lokalnoj samoupravi, s obzirom na to da je promenom zakonse regulative, Grad Beograd stvorio zakonsku osnovu da lokalne samouprave (opštine) subvencionišu investicione radove na zgradama u iznosu od 10 do 90 procenata od ukupne vrednosti radova.

 

Put Kosmaj – Barajevo – Gledalac ima pohvalu za izgradnju puta Barajevo – Kosmaj, kao i pitanje koja je inspekcija nadležna za izvođenje radova na istom putu, posto se iskopavaju kanali duž puta bez odvoda, a takođe prilazi vikedicama sa puta nisu urađeni. (Milovan)

 

Ukoliko naš gledalac želi da prijavi probleme sa saobraćajnom infrastrukturom na teritoriji grada Beograda, svoju prijavu može da podnese saobraćajnoj inspekciji pri Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Beograda, ul. 27. marta 43-45.

 

Gledateljka navodi da redovno plaća naknadu za javni servis u Beogradu. U Gadžinom Hanu ima kuću u kojoj boravi 5-10 dana godišnje, u kojoj ne troši struju, što se vidi se po računu, koji je 0. Tražila da je oslobode takse, da ne plaća na dva mesta, ali njena reklamacija nije usvojena, nego traže da plati. (Božica)

 

Obaveza plaćanja TV takse uređena je Zakonom o javnim medijskim servisima i Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis. TV taksa je na osnovu zakona obavezni element mesečnog računa za električnu energiju. O oslobađanju od plaćanja takse za javni medijski servis odlučuje Radio televizija Srbije, odnosno RTV za teritoriju Vojvodine, pošto je tako propisano Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

 

U skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima, od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, vlasnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

1) osoba sa invaliditetom sa 100% telesnog oštećenja;

2) osoba sa invaliditetom sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3) lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

4) korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;

5) penzioner sa minimalnom penzijom;

6) fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi.

 

Na osnovu zakona, „Elektroprivreda Srbije“ nema pravo niti mogućnost da odlučuje o oslobađanju od TV takse, te našoj gledateljki preporučujemo da se neposredno obrati Radio televiziji Srbije.

 

Rakovica, Petlovo brdo – Građani imaju problem sa autobusima  koji su bučni (i ne gase se motori dok čekaju polazak) na okretnici autobusa 56,59,42E. Kad dođe više autobusa, nemoguće je izdržati, a gledateljka je udaljena svega 10m od same okretnice. Poslala je zahtev i Sekretarijatu za javni prevoz, ali nije dobila nikakav odgovor i moli za reakciju. (Desanka Obradović, 063/8474169)

 

Primedbu naše gledateljke Beokom je uputio Sekretarijatu za javni prevoz. Odgovor ćemo naknadno objaviti u programu, po prijemu povratnih informacija iz ovog sekretarijata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana