Objavljeno: 31.05.2022. 14:16 Izmenjeno: 31.05.2022. 14:16

Gledateljka kaže da  ima problem,jer ne može doktorka da joj nađe termin u DZ u Braće Jerković, (gledateljka je na Insulinu 3x dnevno već 17 godina, sama živi).Ne može da zakaže termin za Krivolačku kod oftamologa, za internistu, dermatologa i neurologa. Magnetnu rezonancu je uradile pre 2 godine, ima cistu na kuku, nema neurologa.Doktorka ne […]

Gledateljka kaže da  ima problem,jer ne može doktorka da joj nađe termin u DZ u Braće Jerković, (gledateljka je na Insulinu 3x dnevno već 17 godina, sama živi).Ne može da zakaže termin za Krivolačku kod oftamologa, za internistu, dermatologa i neurologa. Magnetnu rezonancu je uradile pre 2 godine, ima cistu na kuku, nema neurologa.Doktorka ne može da pronađe termin. Čekalo se prvo kovid da prođe, a sada nema termina. (Stojanka)

Iz DZ Voždovac odgovaraju:

 

Napominjemo takođe da je za dalja upućivanja od strane izabranog lekara ili lekara specijaliste, na osnovu zdravstvenog stanja pacijenta, u sistemu moguće kreirati tri vrste uputa: Uput sa terminom, Prioritetan uput ili Uput bez termina.

 

Uput sa terminom pacijentu obezbeđuje tačan sat i datum pregleda kod tačno utvrđenog specijaliste/ aparata.

 

Ukoliko zdravstveno stanje pacijenta zahteva hitan pregled od strane specijaliste/ dijagnostički pregled, može se kreirati Prioritetni uput. Prioritetni uput može biti realizovan u sistemu u roku od 24 sata od momenta kreiranja.

 

Ukoliko za određenu specijalnost nema termina, lekar ima mogućnost da uputi pacijenta Uputom bez termina, koji se kreira u posebnim slučajevima, kada uslovi ne dozvoljavaju zakazivanje pregleda u tačno određenom terminu ili ukoliko stanje pacijenta nije hitno, ali ne može čekati na prvi slobodan termin. Za korišćenje ove mogućnosti lekari treba da imaju opravdani razlog. Pacijent koji je dobio ovu vrstu uputa, obavezan je da se nakon njegovog izdavanja javi u ustanovu za koju je dobio uput u roku od 3 radna dana. Ustanova u koju je upućen, može izvršiti specijalističko – konsultativni pregled u roku od 30 dana od dana izdavanja uputa, te pregledi sa Uputom bez termina ne smeju narušavati red pregleda pacijenata sa određenim terminom.

 

Obaveštavamo gledateljku da sa uputom izabranog lekara, uz prethodno urađen profil glikemije, može zakazati termin kod specijaliste interne medicine, dr Danijele Pavlićević dana 02.06.2022. godine.

Takođe napominjemo da, što se tiče pregleda oftalmologa, gledateljka može doći sutra, dana 31.05.2022. godine, u periodu između 08 i 09 časova, sa uputom izabranog lekara kod dr sc.med. Ljubice Popević, kada će biti primljena.

U slučaju da nema uput izabranog lekara za pregled oftalmologa, dr Popević će je u istom terminu primiti kao hitnog pacijenta.

 

Što se tiče termina za dermatologa i neurologa, obaveštavamo gledateljku da u skladu sa opisom procesa rada u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu Republike Srbije, kreiranje termina za prijem pacijenata vrši svaka ustanova za sebe, shodno kapacitetima. Pri kreiranju uputa za pacijente, lekari u domu zdravlja koriste termine u sistemu koji su u datom trenutku odobreni i slobodni u zdravstvenim ustanovama višeg nivoa zdravstvene zaštite.

 

Gledateljka, penzinerka, ima nizak pritisak, pa pokušava da zakaže kod kardiologa u DZ Zemun, Šilerova, već par meseci. Nema termina. (Mirjana)

 

Ovaj problem gledateljka može rešiti isključivo u neposrednoj komunikaciji sa izabranim lekarom, koji jedini ima uvid u slobodne termine za specijalističke preglede.

 

Gledateljka, 80 godina, po informacijama koje je saznala kroz medije da svako ko nije bio u banji, a ima potrebe, može da ide u banju.Ona već 3 godine aplicira i uvek bude odbijena, nema dovoljno bodova, ima penziju itd.. Pitanje je koji su uslovi za gledateljku – penzionerku da može da idu u banju, preko socijalnog, kada nikada nije išla, i kome da se obrati? (Milina)

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija penzija iznosi do 30.978 dinara.

Pravo da se jave na oglas imaju svi korisnici penzija koji, osim penzije koja je do 30.978 dinara, nemaju druga lična primanja. Pravo da se jave na oglas imaju i korisnici penzija koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 01.4.2022. godine 1€ = 117,7507 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 30.978 dinara.

Uz prijavu, potrebno je podneti:

penzijski ček;
dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo);
popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju u 2020. i 2021. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju;
raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je korisnik poseduje.
Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije AP Kosovo i Metohija, prijave podnose najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta. Prijave se mogu podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Za bliže informacije gledateljka se može javiti kontakt centru PIO fonda na telefon 0700 – 017 – 017.

 

Vrčin – Gledateljka je podnela zahtev da se izmesti vodomer iz podrumske prostorije u kući u šaht ispred kuće. Dobila je odobrenje.Bili su  izvođači, plaćeno im je, ali radnici su tog dana prikačili i komšiju na njihovu vodovodnu instalaciju u šahtu.Izvođači su poslati od strane vodovoda. Gledateljka traži da neko doće i da vidi to, pošto je odbijena od komunalne inspekcije da izađe da vidi o čemu se radi. (Dobrila)

Beokom je pitanje prosledio GO Grocka i po dobijanju odgovora gledateljka će sa istim biti upoznata.

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana