Objavljeno: 25.03.2022. 15:09 Izmenjeno: 25.03.2022. 15:09

Gledaoca interesuje kome da se obrati u ime svoje ćerke koja je samohrana majka i kojoj nije isplaćena novčana pomoć države. Ona je dobila pomoć države samo jednom, a ostala dva puta nije.  U trezoru su im rekli da je novac vraćen u budžet i njega interesuje to kome da se obrate, kako bi njegova […]

Gledaoca interesuje kome da se obrati u ime svoje ćerke koja je samohrana majka i kojoj nije isplaćena novčana pomoć države. Ona je dobila pomoć države samo jednom, a ostala dva puta nije.  U trezoru su im rekli da je novac vraćen u budžet i njega interesuje to kome da se obrate, kako bi njegova ćerka dobila taj novac. (Zoran)

 

Ministarstvo finansija Republike Srbije vršilo je uplatu novčane pomoći građanima preko Uprave za trezor. Pravilnikom o načinu prijave za dobijanje novčane pomoći, načinu isplate novčane pomoći i podnošenja reklamacija, propisano je da punoletni državljanin Republike Srbije ima mogućnost podnošenja reklamacije na internet prezentaciji Uprave za trezor u delu „Prijava problema” (https://idp.trezor.gov.rs/reklamacije) ili telefonski, putem kontakt centra pozivanjem broja telefona 0800101100.

 

Zemun, Zemun polje – Gledalac apeluje da se ulice koje su jako prljave srede, da se smeće redovnije odnosi,  da se na centru Zemun polja ukloni ulična prodaja i da se naprave dečija igrališta, kojih nema. (Nevenko)

 

S obzirom na to da je naš gledalac naveo više komunalnih problema koji su u nadležnosti različitih preduzeća, molimo ga da nam dostavi konkretne lokacije (ulica i broj), kako bismo mogli da prosledimo upite nadležnim gradskim službama.

 

 

Čukarica, Žarkovo – Gledalac se već četvrti put javlja i moli za odgovor  odgovor da li postoji mogućnost da se otvori očno odeljenje u Žarkovu jer na Banovom brdu mesecima nije moguće stići na red za pregled. (Slavoljub)

 

Pitanje našeg gledaoca Slavoljuba ponovo smo uputili DZ „Simo Milošević“. Po prijemu povratne informacije, dostavićemo mu odgovor.

 

Gledalac ima pitanje za Gradsku izbornu komisiju o tome na koji način će glasati slabovidi, nepismeni i nepokretni građani. Interesuje ga i to zbog čega ove kategorije stanovništva nemaju pravo samostalnog tajnog glasanja kao sve države u Evropi. On ima princip (šablon) po kojem bi to moglo da se uredi. (Marko)

 

Odgovor Gradske izborne komisije dostavljamo našem gledaocu u celosti:

Povodom vašeg zahteva upućenog putem maila dana 23.03.2022. godine, kojim ste od Gradske izborne komisije zatražili obaveštenje na koji način će glasati slabovidi, nepismeni i nepokretni građani, kao i zbog čega ove kategorije stanovništva nemaju pravo samostalnog trajnog glasanja kao sve države u Evropi koje imaju princip (šablon) po kojem bi to moglo da se uredi, obaveštavamo vas sledeće:

 

Odredbom člana 25. stav 4. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, br. 14/2022), propisano je da u svom radu izborna komisija shodno primenjuje uputstva i druge akte Republičke izborne komisije koji se odnose na izbor narodnih poslanika, dok je odredbom člana 89. istog zakona propisano da ako se lokalni izbori održavaju istog dana kada i izbori za predsednika Republike i/ili izbori za narodne poslanike, glasa se na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori, koje obrazuje Republička izborna komisija.

Imajući u vidu navedeno, o svim preduzetim aktivnostima u cilju ostvarivanja ravnopravnosti u izbornom postupku, možete da se obratite Republičkoj izbornoj komisiji.

Takođe, s obzirom na značaj i važnost potpunog ostvarivanja ravnopravnosti, Gradska izborna komisija će, iako za sprovođenje predstojećih izbora nije nadležna za određivanje biračkih mesta i biračkih odbora koji sprovode izbore, u saradnji sa Republičkom izbornom komisijom pratiti primenu svih preduzetih mera u vezi sa unapređenjem pristupačnosti slepim i slabovidim osobama prilikom ostvarivanja njihovog izbornog prava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana