28. Prolećni festival zdravlja u Domu Vojske Srbije studio b

Objavljeno: 18.05.2023. 09:02 Izmenjeno: 18.05.2023. 09:02

  28. Prolećni festival zdravlja biće održan 25. maja 2023. godine, u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 20 sati.   U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa […]

 

28. Prolećni festival zdravlja biće održan 25. maja 2023. godine, u Domu Vojske Srbije (Ul. Braće Jugovića 19) u Beogradu, od 10 do 20 sati.

 

U okviru manifestacije, posetioci će bez zdravstvene knjižice i čekanja moći da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja na aktuelne teme iz oblasti medicine i posavetuju se sa eminentnim zdravstvenim stručnjacima. Građani mogu da provere nivo šećera u krvi i krvnog pritiska, pulsnu oksimetriju (kontrola procenta kiseonika u krvi), provere bodi mas indeks i nivo uhranjenosti, utvrde sastav sopstvenog tela na specijalnoj vagi i saznaju šta prema njihovoj konstituciji treba da jedu i kojim fizičkim aktivnostima da se bave, posavetuju se oko zdravlja zuba, izmere hidraciju kože, testiraju se na demenciju, anksioznost i depresiju, provere rizik za pojavu dijabetesa, urade ultrazvuk kolena i karotida. Zainteresovane građane očekuju savetovanja sa kardiologom, alergologom, fizijatrom, pedijatrom, stomatologom. Radiće se i na edukaciji žena za samopregled dojki na simulatoru, kao i na proveri nivoa ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu aparatom smokilajzer.

 

,,Osim zdravstvenih ustanova iz Beograda, specijalni gosti festivala biće domovi zdravlja “Novi Sad” i “Šabac”. Stručni tim Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava” proveravaće ko je od građana u riziku za dobijanje šloga, pa će im na licu mesta uraditi ultrazvučni pregled karotida. Informacije o zdravim stilovima života posetioci će moći da dobiju od stručnjaka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Imamo još mnogo lepih iznenađenja za posetioce festivala” rekla je dr Mirjana Mićović, predsednica Organizacionog odbora Festivala zdravlja u Beogradu.

 

Na bini će se smenjivati programi vežbanja, nastupi dečijih plesnih klubova, radionice za mlade i promocije knjiga. Predavanja za zainteresovane posetioce držaće najeminentniji stručnjaci iz oblasti medicine. Zdravstveni radnici će i ovoga puta moći besplatno da prisustvuju akreditovanom predavanju i dobiju bodove za obnavljanje licence. Za mališane će biti organizovan „Dečiji kutak” i „Bolnica za medvediće”, gde deca mogu da donesu omiljene igračke na „preglede”, da razgovaraju sa medicinarima i razbiju strah od „belih mantila”, kao i „Apoteka i laboratorija za medvediće” koju će voditi studenti farmacije.

 

,,Deo festival biće posvećen mentalnom zdravlju mladih i ukazivanju prve pomoći. Psihijatar profesor dr Slavica Đukić Dejanović održaće predavanje o mentalnom zdravlju srednjoškolcima. Budući da su masovne nezarazne bolesti jedan od velikih problema sa kojima se suočava veliki broj građana, imaćemo predavanja o tome, gde će, između ostalih, govoriti kardiolog akademik profesor dr Petar Seferović. Festival zdravlja će svečano otvoriti ministarka zdravlja profesor dr Danica Grujičić” kaže dr Mirjana Mićović.

 

Ulaz na festival je besplatan.

 

Više informacija o manifestaciji biće dostupno na sajtu:

www.festivalzdravlja.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana