Objavljeno: 19.01.2022. 10:56 Izmenjeno: 19.01.2022. 10:56

Gledateljka navodi da u novom naselju Sanivil u Višnjičkoj banji nisu postavljene nadstrešnice na stajalištima javnog gradskog prevoza i pita kada će biti izvršeno njihovo postavljanje. (Branka)   Iz Sekretarijata za javni prevoz odgovorili su da se montaža nadstrešnica na stajalištima JLPP-a duž Slanačkog puta u prethodnom periodu izvodila po nalogu GO Palilula. Oni navode […]

Gledateljka navodi da u novom naselju Sanivil u Višnjičkoj banji nisu postavljene nadstrešnice na stajalištima javnog gradskog prevoza i pita kada će biti izvršeno njihovo postavljanje. (Branka)

 

Iz Sekretarijata za javni prevoz odgovorili su da se montaža nadstrešnica na stajalištima JLPP-a duž Slanačkog puta u prethodnom periodu izvodila po nalogu GO Palilula. Oni navode da će ovaj sekretarijat nastojati da u narednom periodu izvrši ugradnju novog tipa nadstrešnice na jednom broju stajališta JLPP duž Slanačkog puta do groblja „Lešće“.

U skladu sa navedenim, obaveštavamo gledateljku da montaža nadstrešnica na stajalištu „Novo naselje“ nije moguća zbog neodgovarajućih tehničkih uslova (nedovoljna širina trotoara), dok se montaža nadstrešnica na stajalištima „Toplana“ predviđa postojećim planom.

 

 

Gledateljka navodi da je u novogodišnjoj noći, između ostalih, izboden i njen sin. Ona pita da li su pronađeni krivci i šta je urađeno po tom pitanju. (Petra)

 

Problem koji gledateljka navodi u nadležnosti je Ministarstva unutrašnjih poslova i za rešavanje istog neophodno je da im se lično obrati.

 

 

Sremčica, OŠ “Duško Radović” – Gledateljka pita zbog čega nema tople vode u školi, već samo ledene, kojom deca peru ruke. Kada će problem biti otklonjen? (Olga)

 

Iz uprave OŠ „Duško Radović“ odgovorili su da ugradnja bojlera za zagrevanje vode trenutno nije moguća jer bi to previše opteretilo električne instalacije. Projektom za dogradnju i sanaciju škole, koji se trenutno radi, predviđeno je da se taj problem reši.

 

 

Surčin, naselje Progar –  Gledateljka pita kada će biti rešen problem sa psima lutalicama, pošto svakodnevno u čoporima napadaju prolaznike. (Milojka)

 

Beokom je pitanje gledateljke prosledio JKP „Veterina Beograd“. Odgovor ovog preduzeća prenosimo u celosti:

U odgovoru na predstavku Građanke u delu koji se dotiče napuštenih pasa na teritoriji opštine Surčin, naselje Progar želeli bismo prvo da Vas bliže uputimo u problematiku napuštenih pasa i načine rešavanja.

 

Humana i efikasna kontrola populacije pasa jedan je od velikih izazova sa kojima se trenutno suočavaju opštine i gradovi u Srbiji, a prvenstveno grad Beograd kao najveća jedinica lokalne samouprave. Postoji više razloga zašto je važno rešavati ovo pitanje, a najvažniji su zdravlje ljudi, zatim zdravlje, zaštita i dobrobit životinja, komunalna uređenost i higijena, zaštita životne sredine, kao i socijalni i ekonomski razlozi. Opštine i gradovi dužni su, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu RS, da na svojoj teritoriji organizuju zoohigijensku službu koja obavlja hvatanje, zbrinjavanje, veterinarsku negu i smeštaj napuštenih i izgubljenih životinja, kontrolu, kao i smanjenje populacije napuštenih pasa.

 

Grad Beograd je na svojoj teritoriji izgradio čak pet prihvatilišta za smeštaj napuštenih pasa, organizuje edukaciju dece u osnovnim školama na temu odgovornog vlasništva, organizuje akcije udomljavanja pasa, kontrole obeležavanja i vakcinacije vlasničkih pasa a sve u cilju smanjenja broja napuštenih pasa na javnim površinama.

 

U proteklih deset godina samo JKP „Veterina Beograd“ je sterilisala preko 40.000 napuštenih pasa. Pretpostavlja se da je u privatnim ambulantama i na Fakultetu veterinarske medicine sterilisano u tom periodu još oko 10.000 pasa.  Najveći broj tih pasa je, u skladu sa Programom kontrole, koji je usvojen od strane Gradskog veća, a u skladu sa Zakonom o dobrobiti RS, vraćen na javne površine grada Beograda. Jedinka koja je sterilisana, obeležena mikročipom i plavom trakom, vakcinisana protiv besnila, vraća se na lokaciju sa koje je preuzeta, ukoliko je njeno ponašanje prihvatljivo za okolinu. U prihvatilištima JKP „Veterina Beograd“ zadržavaju se psi koji koji su povređeni, bolesni, telesno deformisani, stare jedinke koje ne mogu samostalno obavljati svoje životne potrebe i psi koji su naneli povredu ljudima.Takođe, u našim prihvatilištima vrši se opservacija ponašanja pasa, tako da se jedinke neprihvatljivog ponašanja ne vraćaju na javne površine. Na javne površine se vraćaju psi koji su prošli navedeni Program, što znači da su psi sterilisani vakcinisani i obeleženi na zakonom propisanim načinom,kao i jedinke koje su prihvatljivog ponašanja.

 

Iako je učinjen izuzetan napor od strane Grada da se svaki pronađeni nesterilisani napušteni pas steriliše i na taj način spreči neželjeno razmnožavanje, broj pasa na javnim površinama se ne smanjuje očekivanim tempom.

 

Očigleno je da je glavni generator pojave novih nesterilisanih pasa na javnim površinama neodgovorno vlasništvo. Nezainteresovanost vlasnika pasa da sterilišu svoje ljubimce, nebriga o potomstvu iskazana kroz izbacivanje neželjenih štenaca na ulicu, neadekvatno držanje ljubimaca, čime dolazi do mogućnosti gubljenja istih, opadanje zainteresovanosti vlasnika za držanje ljubimaca sa njihovim odrastanjem i povećanjem troškova držanja i obaveza jesu glavni razlozi povećanja broja napuštenih životinja.

 

Grad Beograd, u skladu sa minimalnim ovlašćenjima koja ima u rešavanju problema napuštenih pasa, jedino može da usmeri svoje potencijale na rešavanje posledica jer nije nadležan za sankcionisanje uzroka problema, a to su u ovom slučaju  neodgovorni vlasnici životinja, neregistrovane odgajivačnice pasa, neregulisano razmnožavanje kućnih ljubimaca, izbegavanje obeležavanja životinja.

Nadležnost u kontroli i sankcionisanju prekršilaca u  skladu sa Zakonom o dobrobiti je u rukama Republičkih organa.

 

Što se tiče navoda iz Vašeg dopisa vezanih za komunalnu delatnost zoohigijene želimo da Vas obavestimo da su u proteklih godinu dana u naselju Progar uhvaćeni psi na sledećim lokacijama:

11.08.2021- Surčin, Progar centar na okretnici autobusa uhvaćena 2 psa;

10.05.2021 – Surčin, Progar uhvaćena kuja i 7 malih štenaca;

27.04.2021 – Surčin, Progar Mala Amerika uhvaćena 2 psa;

18.02.2021 – Surčin, Progar, Vlade Obradovića Kamenog uhvaćen 1 pas;

05.02.2021 – Surčin, Put za Progar ka Petrovčiću uhvaćen 1 pas;

08.12.2021 – Surčin, Progar u centru uhvaćen 1 pas;

10.11.2021 – Surčin, Progar na ulazu uhvaćena 2 psa;

15.09.2021 – Surčin, Vlade Obradovića Kamenog 164 uhvaćen 1 pas;

Ukupno je uhvaćeno 11 pasa i 7 malih štenaca.

 

Takođe, radnicima komunalne zoohigijene na terenu je od neprocenjive važnosti pomoć dobronamernih građana koji žive na tim lokacijama, takođe i članova društava za zaštitu životinja i staralaca koji najbolje poznaju teren i pse koji tu borave. Ta pomoć je prevashodna u determinaciji novopridošlih napuštenih vlasničkih pasa, da bi takvi psi što pre prošli program sterilizacije, obeležavanja i vakcinacije. U tom smislu bismo želeli da i Vas, kao savesnog građanina, zamolimo da nam pomognete prijavljivanjem novopridošlih pasa na lokaciji gde živite  da bi naše ekipe mogle pravovremeno da reaguju.

 

Grad Beograd i JKP „Veterina Beograd“, uz maksimalno angažovanje ljudi i drugih resursa, ulažu izuzetne napore u cilju rešavanja ovog problema i u narednom periodu naše ekipe će biti stalno prisutne na teritoriji naselja u cilju prevencije i smanjenja broja napuštenih pasa.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana