Objavljeno: 05.10.2021. 10:02 Izmenjeno: 05.10.2021. 10:02

Ивана Рибара 44 – од 1989. није реновиран парк испред зграде (немају клупе, деца немају где да се играју), да ли неко може да преуреди овај парк?(Станојка)   Из ЈКП Зеленило Београд су нам одговорили следеће:   Предметна површина обухваћена је петом категоријом одржавања зелених површина ЈКП „Зеленило-Београд“. Насеље др Ивана Рибара припада блоку 72, […]

Ивана Рибара 44 – од 1989. није реновиран парк испред зграде (немају клупе, деца немају где да се играју), да ли неко може да преуреди овај парк?(Станојка)

 

Из ЈКП Зеленило Београд су нам одговорили следеће:

 

Предметна површина обухваћена је петом категоријом одржавања зелених површина ЈКП „Зеленило-Београд“. Насеље др Ивана Рибара припада блоку 72, и оно није грађевински завршено и за њега не постоји потпуна техничка документација. ЈКП „Зеленило-Београд“ у овом насељу врши само радове на одржавању постојећег стања. Врши се надзор над постојећим дечјим реквизитима из безбедоносних разлога, као и поправке реквизита и клупа уколико за то постоји потреба.

 

Гледатељка пита ко контролише аутобусе градског превоза и возаче пре него што изађу на београдске улице? (Гордана)

 

Из Секретаријата за јавни превоз одговарају следеће:

 

Одредбама Закона о безбедности саобраћајана путевима („Сл. гласник РС“, бр. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 – одлука УС, 55/2014, 96/2015 – др. закон, 9/2016 – одлука УС, 24/2018, 41/2018, 41/2018 – др. закон, 87/2018, 23/2019 и 128/2020 – др. закон), предвиђено је да се ради утврђивања техничке исправности моторних возила и прикључних возила врши технички преглед тих возила. Технички преглед возила обављају привредна друштва која испуњавају прописане услове и која за то добијају овлашћење. Министарство унутрашњих послова контролише рад техничких прегледа возила на којима се врши технички преглед свих регистрованих моторних возила укључујући и аутобусе ангажоване у јавном линијском превозу. За возила која учествују у јавном линијском превозу путника предвиђено је да се обављају редовни шестомесечни прегледи. За сва технички исправна возила привредно друштво оверава техничку исправност возила.

 

Правилник о обавезама превозника и саобраћајног особља у јавном линијском превозу путника предвиђа да возило којим се врши јавни линијски превоз путника мора бити технички исправно, као и да је превозник дужан да обезбеди да се пре изласка возила из гараже изврши обилазак возила са унутрашње и спољне стране и визуелно прегледа стање битних склопова, као и исправност врата и сигнализације возила.

 

Возачко особље пре ступања на рад мора испунити одређене услове који су прописани Законом о безбедности саобраћаја на путевима и имати возачку дозволу за управљање возилом одређене категорије. Здравствена способност за возача моторних возила утврђује се лекарским прегледом који обавља надлежна здравствена установа и о томе издаје уверење. Возачи који управљају моторним возилом којима се обавља јавни превоз подвргавају се здравственом прегледу ради утврђивања психофизичке способности у року који не може бити дужи од 3 године. Возач се може упутити и на контролни здравствени преглед уколико се посумња да због психофизичких сметњи није у стању да безбедно управља возилом. Захтев за упућивање на контролни здравствени преглед може поднети територијално надлежна организациона јединица Министарства унутрашњих послова, инспектор за друмски саобраћај, јавни тужилац, орган овлашћен за вођење прекршајног поступка, правно лице или предузетник код кога је возач запослен, односно Агенција за безбедност саобраћаја.

 

Такође, Правилник о обавезама превозника и саобраћајног особља у јавном линијском превозу путника предвиђа да уколико возач осећа да је болестан или је у таквом психофизичком стању да не може да управља возилом дужан је да о томе обавести одговорно лице превозника.

 

Барцино турс – уплатили путовање у Грчку за 3 особе, муж се разболео и 8 дана пре поласка су отказали путовање. Каже да су све уплатили, али агенција неће да им врати бар део новца.Шта да раде.(Стана)

 

С обзиром да ово није питање комуналног карактера, препоручујемо гледатељки да се за решавање изнетог проблема обрати Министарству трговине,туризма и телекомуникација – Сектору туристичке инспекције на телефон 011/3139 – 686 и 064/8933 – 091 или на меил туристицка.инспекција@мтт.гов.рс. Сектор туристичке инспекције се на лази на Новом Београду у улици Омладинских бригада број 1.

 

Гледатељка  станује у улици Црвених храстова на Цераку.Жали се да немају у близини неку малу трговину, већ морају да иду на пијацу. Стара је и живи сама па јој је то веома тешко, а деца њена немају времена да јој помогну (Нада)

 

Отварање продавница зависи искључиво од тржишне оправданости. Уколико неки од већих ланаца трговина буде проценио да му се исплати да држи продавницу у овом насељу они ће је сигурно и отворити. Беоком ни на који начин не може утицати на одлуке оваквог карактера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana