Vulin u Moskvi Studio B

Objavljeno: 15.05.2021. 15:12 Izmenjeno: 15.05.2021. 15:13

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se u Moskvi sa ministrom za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Jevgenijem Ziničevim i istakao uspešnu saradnju dva ministarstva, kao i zahvalnost na svesrdnoj pomoći u unapređenju kapaciteta Srbije kroz donacije opreme i obučavanju vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Ministar Ziničev je bio uz Srbiju u teškim trenucima naše istorije. Kada god je bilo teško, kada god su nam pretile humanitarne katastrofe Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije bilo je tu za nas, baš kao i osoblje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, poručuje Vulin.

On dodaje da je na sastanku dogovoren nastavak saradnje i novi projekti koji treba da doprinesu većoj spremnosti i preventivnom delovanju u slučaju vanrednih situacija.

 

Vulin: Očekujemo podršku Rusije

Povlačenje Kfora i Unmika sa Kosova i Metohije nije moguće bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, jer bi to značilo kršenje Rezolucije 1244, i vodilo egzodusu Srba a veto Rusije, Kine je jedino rešenje, izjavio je za Sputnjik ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin, koji se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Moskvi, Rusiji je preneo poruku Beograda da je za Srbiju neprihvatljiva promena mandata Kfora i Umnika, i izrazio je nadu da će Rusija i druge zemlje pružiti podršku Srbiji.

Vulin je naglasio da je „Rusija, pre svega, promoter međunarodnog prava, pa samim tim i zaštitnik legitimnog prava Srbije na prostor Kosova i Metohije i poštovanja Rezolucije 1244“.

„U Rezoluciji 1244 jasno se kaže ko je sila koja se nalazi na prostoru KiM – to je Kfor, a politička sila je – Umnik. To ne može da se promeni, to ne može da nestane“, rekao je Vulin, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora i Umnika sa KiM“.

Vulin je rekao da je to bila i jedna od tema razgovora u Moskvi sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim.

„Imao sam priliku da tu poruku prenesem i gospodinu Patruševu i da kažem da je za nas neprihvatljiva promena mandata Kfora i Umnika. Mi sa velikom zahvalnošću i nadom očekujemo nastavak podrške Rusije upravo kada je ova politika u pitanju. Povlačenje KFOR-a ili umanjivanje Umnika bi srednjoročno vodilo egzodusu Srba“, upozorio je Vulin.

Ministar je naglasio da je to „katastrofa o kojoj ne želi ni da razmišlja“, a da će se Srbija boriti do kraja i da neće dozvoliti da do te promene dođe.

„Srbi imaju ograničeno, ali, ipak, imaju poverenja u Kfor i Umnik i to je sva međunarodna zajednica kojoj veruju. Nestankom Kfor i Unmika nisam siguran koliko bi Srbi bili u stanju da još izdrže na tim prostorima, a to je katastrofa o kojoj neću ni da razmišljam. Dakle, borićemo se do kraja i nećemo dozvoliti promenu. Očekujemo podršku i Rusije i Kine i svih zemalja koje drže do međunarodnog prava“, naglasio je Vulin.

Govoreći o doslednoj i principijelnoj podršci koju Moskva pruža Srbiji u međunarodnim institucijama, ministar je podsetio i da je Rusija blokirala usvajanje Rezolucije o Srebrenici i time sprečila da Srbi budu proglašeni genocidnim narodom.

„Na molbu predsednika Vučića, 2015. godine, predsednik Putin je stavio veto u Savetu bezbednosti i naša deca neće učiti u istoriji da su pripadnici jedinog naroda u istoriji civilizacije koji je optužen i osuđen za genocid. Posle dva svetska rata, koja nisu izazvali, u kojima su pobedili, Srbe su hteli da proglase genocidnim narodom, a oni koji su izazvali dva svetska rata i ubili u Drugom svetskom ratu preko 50 miliona ljudi, a u Prvom preko 20 miliona, treba da nam sude, onda vidite kolika je važnost toga što je uradio predsednik Putin, što nije dozvolio da istorija bude tako odvratna prema Srbima“, rekao je Vulin.

Zajednička vežba Rosgvardije, SAJ i Žandarmerije na jesen

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i komandant Ruske nacionalne garde – Rosgvardije, Viktor Zolotov danas su na sastanku u Moskvi dogovorili održavanje zajedničke antiterorističke vežbe specijalnih jedinica Srbije i Rusije u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar Vulin je Zolotovu uručio pismo poziva za vežbu koja bi trebalo da bude realizovana na jesen.

Ministar Vulin, koji je u okviru radne posete Ruskoj Federaciji, obišao bazu Rosgvardije, istakao je da Srbija ostvaruje dobru saradnju sa svim bezbednosnim službama Ruske Federacije.

Posebno je naglasio značaj zajedničkih obuka Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije sa Rosgvardijom, imajući u vidu da su ove jedinice stubovi bezbednosti dve zemlje sa bogatim iskustvom i znanjem.

„Razmena iskustva između elitnih jedinica dve zemlje, posebno u oblastima borbe protiv terorizma, antidiverzione zaštite, obezbeđenja štićenih ličnosti, kao i javnih skupova povećanog rizika bezbednosti, izuzetno je značajna za efikasno reagovanje pripadnika specijalnih jedinica dve zemlje u zaštiti bezbednosti građana“, rekao je ministar Vulin.

Nacionalna garda Ruske Federacije – Rosgvardija je elitna služba bezbednosti, osnovana u cilju bobe protiv terorizma, ekstremizma i organizovanog kriminala, a zadužena je i za održavanje javnog reda i zaštitu važnih državnih objekata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 33°C

Delimično oblačno

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 29°C
Min: 21°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana