Objavljeno: 27.07.2016. 09:30 Izmenjeno: 27.07.2016. 09:30

(od 22.04) Zvezdara, Mirijevo, Mirijevski venac 43 do 49 – sa jedne strane ulice ima parkiranih automobila i od njih pešaci ne mogu da se kreću trotoarom. Na drugoj strani ulice postavljeni su stubići, pa gledateljka pita da li stubići mogu da se postave i na drugu stranu ulice. (Gordana) Povodom zahteva za postavljanje fiksnih […]

(od 22.04) Zvezdara, Mirijevo, Mirijevski venac 43 do 49 – sa jedne strane ulice ima parkiranih automobila i od njih pešaci ne mogu da se kreću trotoarom. Na drugoj strani ulice postavljeni su stubići, pa gledateljka pita da li stubići mogu da se postave i na drugu stranu ulice. (Gordana)

Povodom zahteva za postavljanje fiksnih stubića u cilju sprečavanja nepropisnog parkiranja na trotoaru u ulici Mirijevski venac br. 43-49, od Sekretarijata za saobraćaj dobili smo sledeći odgovor:

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“, br. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13-Odluka US i 55/14) definisano je da:

– „vozač ne sme da se zaustavi, odnosno parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili predstavljalo smetnju za normalno odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka.“ (čl. 62);

– „vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara, koji ne sme biti uz ivicu kolovoza.“ (čl. 66, st. 1, tačka 13)

Kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa i postavljene saobraćajne signalizacije i kažnjavanje prekršilaca vrši MUP RS – Saobraćajna policija, ul. Ljermontova br. 12a.

Takođe, Odlukom o komunalnom redu („Sl. list grada Beograda“, br. 10/11, 60/12, 51/14 92/14, 2/15, 11/15 i 61/15) čl. 23 definisano je da je u cilju zaštite površina javne namene i površina u javnom korišćenju zabranjeno kretanje, zaustavljanje ili parkiranje vozila na javnoj zelenoj površini, kao i zaustavljanje, parkiranje i ostavljanje vozila kojim se ometa: korišćenje pešačke komunikacije, prilaz objektima, korišćenje protivpožarnog puta, kolskog prolaza između stambenih zgrada i sl., što kontroliše Komunalna policija.

S obzirom na veliki broj zahteva, fiksni stubići zahtevaju značajna finansijska sredstva, kako za postavljanje tako i za kasnije održavanje, pa je primena kaznene politike prioritetna mera koju u ovim uslovima treba primenjivati, – kaže se u odgovoru Odeljenja za dinamički saobraćaj Sektora za tehničko regulisanje saobraćaja Sekretarijata za saobraćaj

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana