Objavljeno: 04.12.2020. 07:53 Izmenjeno: 04.12.2020. 07:53

Rušanj – Gledateljka kaže da je dobila rešenje od Srbijavoda da plati nadoknadu od 3464 dinara za vrt, voćnjak, vinograd i ribnjak. Kaže da od svega toga ima samo malu baštu. Pita zašto se naplaćuje naknada za ostale stavke kada ih nema? (Leposava)   Iz JVP Srbijavode nam odgovaraju sledeće:   JVP „Srbijavode“ je utvrdilo […]

Rušanj – Gledateljka kaže da je dobila rešenje od Srbijavoda da plati nadoknadu od 3464 dinara za vrt, voćnjak, vinograd i ribnjak. Kaže da od svega toga ima samo malu baštu. Pita zašto se naplaćuje naknada za ostale stavke kada ih nema? (Leposava)

 

Iz JVP Srbijavode nam odgovaraju sledeće:

 

JVP „Srbijavode“ je utvrdilo naknadu za odvodnjavanje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara („Službeni glasnik RS“ br. 95/2018, 49/2019 i 86/2019). Ovim zakonom defonosano je plaćanje i obračun Naknade za odvodnjavanje:

Obveznik naknade:

(1) Obveznik naknade za odvodnjavanje je vlasnik, odnosnokorisnik zemljišta i objekata na melioracionom području u skladu sa zakonom kojim se uređuju vode, i to:

1) poljoprivrednog zemljišta osim trstika i močvare, neobraslog šumskog zemljišta i građevinskogzemljišta;

2) objekta, odnosno prostora namenjenog za obavljanjedelatnosti, izuzev ako je odvođenje voda uređenosistemom atmosferske kanalizacije;

3) stambenog objekta, izuzev ako je odvođenje vodauređeno sistemom atmosferske kanalizacije;

4) saobraćajne infrastrukture (javnih inekategorisanih puteva, železničke infrastrukture, luka, pristaništa, aerodroma i drugo), izuzev ako jeodvođenje voda uređeno sistemom atmosferskekanalizacije;

5) dobara u opštoj upotrebi (parkovi, trgovi, ulice idrugo), izuzev ako je odvođenje voda uređeno sistemomatmosferske kanalizacije.

(2) Korisnikom iz stava 1. ovog člana smatra se:

1) zakupac, držalac i korisnik nepokretnosti u javnojsvojini po osnovu ugovora;

2) zakupac stambenog i drugog objekta, za period dužiod jedne godine ili na neodređeno vreme;

3) korisnik nepokretnosti u javnoj svojini, u skladu sazakonom kojim se uređuje javna svojina (imalac pravakorišćenja, javno preduzeće ili društvo kapitala kaokorisnik nepokretnosti na osnovu posebnog zakona, osnivačkog akta ili ugovora);

4) imalac prava korišćenja građevinskog zemljišta, uskladu sa zakonom kojim se uređuje režim građevinskogzemljišta;

5) držalac nepokretnosti u javnoj svojini, bez pravnogosnova

Prilogom zakona – 4.1. Visina naknade za odvodnjavanje, tabele 3, 4 i 5, definisana je i vrsta zemljišta na koju se utvrđuje naknada za odvodnjavanje, što je i navedeno u obrazloženju rešenja.

Kulture zemljišta kao što su: vrt, voćnjak, vinograd od 1. do 4. klase i ribnjak su vrste zemljišta za koje je određena ista visina naknade po hektaru, te su kao takve navedene kao jedna stavka u rešenju.

Obvezniku se utvrđuje naknada samo za vrstu zemljišta koju poseduje, a na osnovu podataka dobijenih od Republičkog geodetskog zavoda – nadležne službe za katastar nepokretnosti o vrsti, kulturi i klasi zemljišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana