Danas je 8.mart- Međunarodni dan žena rts

Objavljeno: 08.03.2020. 11:27 Izmenjeno: 09.03.2020. 08:41

Bogata istorija Međunarodnog dana žena seže do 1909. godine kada je Socijalistička partija Amerike i 15.000 žena u Njujorku protestvovalo tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Međunarodni dan žena je službeni praznik u najmanje 20 zemalja sveta, uključujući Kubu, Laos, Rusiju i Vijetnam. U mnogima nije, među njima su one najrazvijenije i one „u kojima je sve počelo“. To ipak ne sprečava da se svake godine 8. mart masovno obeležava brojnim političkim skupovima, konferencijama i akcijama kako bi se žene okupile, borile i bodrile.

Međunarodni dan žena posvećen je proslavi ženskih dostignuća u socijalnoj, ekonomskoj, kulturnoj i političkoj sferi. Ovog dana se takođe skreće pažnja na rodnu (ne)ravnopravnost i ženska prava. Rodna ravnopravnost se pored ostalog meri upoređivanjem prihoda žena i muškaraca, njihovog obrazovanja i radnog vremena.

Čuvena pesma „Bela ćao“ izvorno je pevala o sezonskim radnicama na italijanskim poljima pirinča s kraja 19. i početka 20. veka.

Te radnice su radile na mondi (korenju) pirinčanih polja u severnoj Italiji tokom kišnih meseci od kraja aprila do početka juna.

Monda je bio izuzetno naporan posao koji su uglavnom obavljale žene poznate kao mondine iz najsiromašnijih društvenih slojeva. Bosonoge, u vodi do kolena, savijenih leđa ceo dan.

Uslovi za rad su bili izuzeno loši, uz dugo radno vreme i slabu platu što je rezultiralo čestim pobunama i neredima posebno na početku 20. veka.

Pesmu „Bela ćao“ kasnije je preuzeo antifašistički pokret otpora u Italiji  tokom Drugog svetskog rata. Interesantno je da je ova pesma zabranjena u nekim delovima severne Italije 2015. godine.

Danas se smatra neformalnom internacionalnom himnom levice.
Ova sociološka metrika pomaže istraživačima da shvate kako društvo napreduje ili nazaduje u određenim oblastima. Takođe je važno sredstvo za kreatore politika koji teže ka ravnopravnosti polova.

Globalno, obeležavanje Međunarodnog dana žena vreme je za razmišljanje o njihovom položaju, zalaganjima i akcijama kako bi se barijere dalje rušile. Sa više od jednog veka istorije, Međunarodni dan žena je pokret usredsređen na jedinstvo i snagu.

Prvobitno nazvan nacionalni Dan žena, proslava se proširila svetom, a Rusija je nesvesno postavila trend 8. marta.

Dok su se muškarci borili u Prvom svetskom ratu, žene su se borile sa nestašicom hrane i vladom koja nije slušati njihove zahteve. Zbog toga su 8. marta 1917. godine desetine hiljada Ruskinja izašle na ulice zahtevajući promene. Ti protesti otvorili su put ruskim ženama da dobiju biračko pravo.

Ujedinjene nacije zvanično su priznale Međunarodni dan žena 1975. godine, a od 1996. svake godine se usvaja godišnji moto. Prvi je bio „Proslava prošlosti, planiranje budućnosti“. Ovogodišnji moto je Svako za jednakost.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana