Objavljeno: 06.03.2020. 09:25 Izmenjeno: 06.03.2020. 09:25

Gledateljka pita koliku taksu mora da plati za izgubljenu ličnu kartu, jer je pročitala u novinama  da je ta taksa ukinuta , a u policijskoj stanici su joj tražili da uplati 3600 dinara ? Pita koja je prava unformacija? (Milica).   Iz MUP-a Srbije su nam odgovorili sledeće: U skladu sa odredbama Zakona o ličnoj […]

Gledateljka pita koliku taksu mora da plati za izgubljenu ličnu kartu, jer je pročitala u novinama  da je ta taksa ukinuta , a u policijskoj stanici su joj tražili da uplati 3600 dinara ? Pita koja je prava unformacija? (Milica).

 

Iz MUP-a Srbije su nam odgovorili sledeće:

U skladu sa odredbama Zakona o ličnoj karti građani koji ostanu bez lične karte dužni su da bez odlaganja prijave nestanak navedenog dokumenta organizacionoj jedinici ovog Ministarstva po mestu prijavljenog prebivališta, koja potom donosi rešenje kojim se nestali dokument proglašava nevažećim i isto o trošku građanina dostavlja „Službenom glasniku Republike Srbije“.  Ovo je regulisano navedenim Zakonom u cilju zaštite građana od eventualnih zloupotreba izgubljenih, odnosno ukradenih dokumenata.

Prilikom prijave nestanka lične karte građani su dužni da prilože dokaz o uplati republičke administrativne takse za prijavu nestanka navedenog dokumenta po tarifnom broju 1. u iznosu od 320,00 dinara i za rešenje o proglašenju lične karte nevažećom po tarifnom broju 9. Zakona o republičkim administrativnim taksama u iznosu od 550,00 dinara, kao i dokaz o uplati naknade za objavljivanje rešenja kojim se nestali dokument proglašava nevažećim u „Službenom glasniku RS“ u iznosu od 798,00 dinara.

Nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom građanin može podneti zahtev za izdavanje nove lične karte, uz koji je neophodno da priloži dokaz o izvršenoj uplati naknada na ime cene obrasca lične karte u iznosu od 928,80 dinara, kao i na ime cene troškova tehničke izrade lične karte u iznosu od 226,00 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana