Od početka godine devet transplantacija kostne sržži kod dece Studio B

Objavljeno: 18.04.2017. 15:20 Izmenjeno: 19.04.2017. 10:33

Od početka godine u Institutu za majku i dete urađeno je devet transplantacija kostne srži, a u aprilu i maju predviđeno je da se uradi još pet transplantacija kod obolele dece.

Ministar zdavlja Zlatibor Lončar, obilazeći Odeljenje za transplantaciju kostne srži koji slavi 20 godina postojanja, rekao je da će odeljenje u „najhitnijem roku“ biti obnovljeno. „Postoji projekat koji treba da se doradi i do kraja godine da se uradi novi Centar za transplantraciju. Zaslužili su nove uslove i da povećaju kapacitete“, rekao je Lončar.

On je najavio da će za nešto više od mesec dana biti završen i centar za transplantaciju kostne srži odraslih u KCS, kako bi se rasteretila Vojnomedicinska akademija gde se rade transplantacije kostne srži za odrasle. „Mi ćemo kao država uložiti više novca da stvorimo bolje uslove za one kojima je neophodna pomoć“, rekao je Lončar.

Načelnica Odeljenja za transplantaciju kostne srži u Institutu za majku i dete prof. Dragana Vujić kaže da je od početka godine urađeno devet transplantacija, a da je u aprilu i maju planirano da se uradi još pet. „Pripremamo dvoje dece kojima će transplantacija biti urađena u aprilu, a troje dece je već organizovano za maj mesec. Imamo i decu koja čekaju davaoce iz međunarodnog registra“, pojasnila je Vujić i dodala da je od osnivanja Odeljenja do danas urađeno 250 transplantacija. Sve što je urađeno, postigli su zahvaljujući timskom radu lekara, medicinskih sestara, biologa, psihologa, socijalnih radnika, ali i saradnika van Instituta sa Medicinskog fakulteta iz Instituta za transfuziju krvi. U radu su, naveo je Vukić, imali veliku podršku Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a značajan partner im je i Udruženje roditelja dece obolele od raka „Zvončica“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana