188 zabrana prisustva utakmicama FoNet

Objavljeno: 14.05.2017. 12:28 Izmenjeno: 14.05.2017. 16:09

U Srbiji je ukupno 188 navijača kažnjeno zabranom prisustvovanja određenim sportskim priredbama, a nešto više od četvrtine njih su iz Beograda, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Od tog broja, 131 zaštitna mera zabrane izrečena je u krivičnom postupku, a 57 u prekršajnom.

Tokom 2016. godine tužilaštvima je podneto je 95 krivičnih prijava za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Podneta su i 103 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka po osnovu člana 21 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji se odnosi na organizatore, i 104 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv navijača, po osnovu člana 23.

Prema podacima MUP, imajući u vidu tok krivičnog i prekršajnog postupka, tokom prošle godine izrečene su 33 zaštitne, mere zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama u krivičnom i 28 u prekršajnom postupku Zaštitna mera zabrane prisustvovanja predviđena je Krivičnim zakonikom i sastoji se u obavezi osobe kojoj je izrečena da se neposredno pre održavanja određenih utakmica
lično javi u policijsku stanicu na području gde se zatekla i da u njoj boravi za vreme trajanja sportske manifestacije.

Na pitanje koliko je bilo navijača koji su prekršili zaštitnu meru, FoNet iz MUP nije dobio precizan odgovor.

Navedeno je samo da su u svim slučajevima nepostupanja prekršajno kažnjene osobe po izrečenoj zaštitnoj meri, protiv njih po nošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

U slučajevima kada kažnjeneosobe nisu postupale po izrečenoj meri bezbednosti u krivičnom postupku, o tome su obaveštavani nadležni sudovi koji su meru izrekli.

Iz MUP su ukazali da izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje stupaju na snagu 1. juna, propisuju da će se oni koji prekrše zabranu utvrđenu izrečenom merom bezbednosti, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Prema zvaničnim podacima MUP, zbog kršenja člana 18. Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji predviđa zabranu prodaje i konzumiranja alkohola na određenoj udaljenosti od stadiona, podneta samo jedna prekršajna prijava.

Ta zakonska odredba propisuje zabranu prodaje ili konzumiranja alkoholnih pića u sportskom objektu i na udaljenosti do jednog kilometra od njega u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a u ostalim mestima do 300 metara za vreme održavanja sportske priredbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana