Objavljeno: 14.08.2019. 17:05 Izmenjeno: 14.08.2019. 17:05

Da li će biti povećane invlidske onkološke penzije i do kada traje invalidnina kod invalidskih penzija i da li se nešto menja sa 65 godina starosti? (Bojana). Iz PIO fonda su nam odgovorili sledeće: U  skladu sa zakonom svim korisnicima penzija usklađivanje se vrši na isti način i istom dinamikom, bez obzira na to kojoj kategoriji osiguranika […]

Da li će biti povećane invlidske onkološke penzije i do kada traje invalidnina kod invalidskih penzija i da li se nešto menja sa 65 godina starosti? (Bojana).

Iz PIO fonda su nam odgovorili sledeće:

U  skladu sa zakonom svim korisnicima penzija usklađivanje se vrši na isti način i istom dinamikom, bez obzira na to kojoj kategoriji osiguranika pripadaju (zaposleni, samostalne delatnosti ili poljoprivrednici), odnosno bez obzira na vrstu penzije (starosna, invalidska ili porodična).

Korisnik invalidske penzije ima pravo na invalidsku penziju dok god postoji potpuni gubitak radne sposobnosti.

Odredbama Zakona o PIO nije predviđeno da korisnici invalidske penzije, kada napune godine života potrebne za ostvarivanje prava na starosnu penziju, mogu da ostvare pravo na starosnu penziju. Međutim, ukoliko se desi da korisniku invalidske penzije ona u međuvremenu bude ukinuta, jer je na kontrolnom pregledu konstatovana promena u zdravstvenom stanju, odnosno utvrdi se da nema više potpunog gubitka radne sposobnosti, nema smetnji da on ostvari pravo na starosnu penziju kada ispuni za to zakonom propisane uslove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura -3°C

Delimično oblačno

Nedelja
Moguć sneg

Max: -1°C
Min: -4°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana