Objavljeno: 06.08.2019. 12:42 Izmenjeno: 06.08.2019. 12:42

Gledalac iz Kaluđerice pita kako je moguće da penzioner stupi u radni odnos a da ne gubi penziju?! (Dragoslav).   Iz PIO fonda su nam odgovorili sledeće:   – Korisnici svih vrsta penzije (starosna, porodična, invalidska) imaju pravo da ponovo stupe u osiguranja, s tim što starosni penzioneri u osiguranje mogu ući bez ograničenja, dok […]

Gledalac iz Kaluđerice pita kako je moguće da penzioner stupi u radni odnos a da ne gubi penziju?! (Dragoslav).

 

Iz PIO fonda su nam odgovorili sledeće:

 

– Korisnici svih vrsta penzije (starosna, porodična, invalidska) imaju pravo da ponovo stupe u osiguranja, s tim što starosni penzioneri u osiguranje mogu ući bez ograničenja, dok za porodične i invalidske penzionere važe posebni uslovi.

Korisnik starosne penzije može bez ograničenja ponovo ući u osiguranje (da se zaposli) po ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i da prima penziju.

Prema članu 121 Zakona o PIO, korisnik starosne penzije ili prevremene starosne penzije koji se zaposli na teritoriji Republike, odnosno obavlja samostalnu delatnost po osnovu koje je obavezno osiguran na teritoriji Republike, ima pravo po prestanku tog zaposlenja, odnosno obavljanja te samostalne delatnosti, na ponovno određivanje penzije ako je bio u osiguranju najmanje godinu dana.

Ponovno određivanje penzije Fond vrši na zahtev korisnika. Zahtev se podnosi na odgovarajućem obrascu, koji se može dobiti na šalteru filijale Fonda ili odštampati sa sajta www.pio.rs. Fond je dužan da korisniku prava utvrdi povoljniji iznos penzije.

Ako se korisnik porodične penzije zaposli ili registruje samostalnu delatnost, obustavlja mu se isplata porodične penzije. Isplata se obustavlja sa danom početka zaposlenja tj. sa danom prijave na osiguranje. Korisniku porodične penzije kad se zaposli ne prestaje pravo na porodičnu penziju, već se samo obustavlja isplata penzije za vreme trajanja zaposlenja odnosno obavljanja samostalne delatnosti. Nakon prestanka osiguranja, korisnik treba da se obrati nadležnoj filijali kako bi se nastavilo sa daljom isplatom porodične penzije. Korisnici porodične penzije mogu da budu radno angažavani samo po ugovoru o delu i autorskom ugovoru.  Od 1.1.2015. godine, korisnicima porodične penzije koji obavljaju poslove po ugovoru o delu, autorskim ugovorima i sl. neće se vršiti obustava isplate penzije, pod uslovom da iznos ostvarene ugovorene naknade na mesečnom nivou ne prelazi iznos najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa.

Ukoliko se korisnik invalidske penzije zaposli ili počne da obavlja samostalnu delatnost, biće po službenoj dužnosti pozvan na ponovnu ocenu radne sposobnosti radi utvrđivanja promena u stanju invalidnosti. U zavisnosti od ocene organa veštačenja, odlučiće se o njegovom pravu na invalidsku penziju. Pravo na invalidsku penziju prestaće i obustaviće se isplata invalidske penzije ako se utvrdi da invalidnost više ne postoji. Ukoliko se utvrdi da invalidnost i dalje postoji, neće prestati pravo na invalidsku penziju.

Korisnik invalidske penzije koji zaključi ugovor o delu ili obavlja privremene i povremene poslove, neće se izvoditi na ponovnu ocenu radne sposobnosti, niti će mu se obustavljati isplata invalidske penzije.

Korisnik invalidske penzije nema pravo na ponovno određivanje iznosa penzije po osnovu uplaćivanih doprinosa u naknadnom osiguranju.

One Response to “”

  1. Dragana каже:

    Ja sam predala zahtev za penziju,a kako nisam dugo dobijala odgovor iz PIO,odlucila sam da taj postupak umesto mene vodi agencija Ino Consulting i verujte mi da se nisam nimalo pokajala. Imam samo reci hvale za ove profesionalne i divne ljude kojima su klijenti na prvom mestu i koji sve resavaju za kratak period. Topla preporuka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana