MMF potvrdio da će rast u 2019. biti najmanje 3,5 % Tanjug

Objavljeno: 20.05.2019. 10:49 Izmenjeno: 20.05.2019. 14:23

Misija MMF je tokom posete Srbiji potvrdila da će naša zemlja ove godine imati privredni rast od najmanje 3,5 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

foto Tanjug
Uz napomenu da se sutra završava poseta Misije MMF -a, Mali je naglasio da je veoma važno što su oni potvrdili prognozu države kada je reč o privrednom rastu.

Ministar je podsetio da je naša zemlja u prethodnom periodu imala privredni rast od 4,3 odsto. „Ove godine minimum 3,5 odsto, što je veoma važno za planove banaka. Predviđanja i MMF -a i Svetske banke je da će Srbija najbrže rasti u regionu do 2023. godine“.

Mali je rekao da će značajno biti podignut životni standard građana, pošto će po toj prognozi MMF-a i SB BDP po glavni stanovnika koji je 2018. bio oko 7.200 dolara, dok će 2023. biti oko 10.400 dolara, što je povećanje od 44 odsto. „Građani Srbije će živeti sve bolje i standard će biti sve viši“, poručio je ministar Mali.

Kaže da je najveći zadatak za državu da obezbedi atraktivno tržište i da će nakon postignute fiskalne konsolidacije i daljeg održavanja markoeknomske staiblnosti biti ključna tri prioriteta, a to su povećanje plata i penzija odnosno lične potrošnje, još veća ulaganja u kapitalne investicije, kao i nastavak poreskog opterećenja zarada.

Kada je reč o investicijama, Mali je rekao da su one bile rekordne ove godine, pošto je predviđeno iz budžeta preko 220 milijardi dinara i dodao da će naredne godine biti planirano više od 250 milijardi investicija, što je dodatni impuls rastu naše ekonomije.“Nastavićemo da smanjujemo opterećenja na zarade. Prošle godine je to bilo ukidanje naknade za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto. Ove godine očekujem dodatno smanjenje za bar jedan procentni poen za 2020. godinu“, kazao je Mali. Tako će naše tržište biti još bolje i atraktivnije za poslovanje, rekao je Mali.

Tender za Komercijalnu najkasnije početkom juna

Tender za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku biće objavljen najkasnije početkom juna, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je otvarajući konferenciju „Digitalno bankarstvo“, koju organizuje Adria media grupa, rekao da se država polako povlači iz bankarskog sektora i da je već prodat udeo u Jubmes banci, kao i da će u vlasništvu države ostati samo banka Poštanska štedionica.

„Mi smo pre samo desetak dana završili i formalno i prodaju manjinskog udela u Jubmes banci, a u toku je i priprema za privatizaciju Komercijalne banke i očekujemo najkasnije početkom juna i javni poziv za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku“, rekao je Mali.

Konferenciji prisustvuje i viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Institucionalni partneri konferencije su Vlada Srbije, Ministarstvo finansija, NBS i drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana