Vučić:Priština protiv dijaloga, Srbija za mir i stabilnost Studio B

Objavljeno: 13.03.2019. 11:16 Izmenjeno: 14.03.2019. 12:26

Priština je donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time označila njegov kraj, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Španije Žozepom Borelom ističući da Srbija ostaje privržena miru i stabilnosti u regionu.

foto Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije Žozepom Borelom, izrazivši zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa, zasnovanih na međusobnom razumevanju, a koji se potvrđuju putem redovnog političkog dijaloga i drugih vidova saradnje, navodi se u saopštenju iz Predsedništva.

Vučić je zahvalio Španiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije. On je, u isto vreme, potvrdio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Španije i da Španija može uvek da računa na podršku Srbije.

Borel je rekao da je Španija protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je secesija protivna principima međunarodnog prava, ali da podržava traženje kompromisnog rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je šefu španske diplomatije Borelu rekao da se Srbija ponaša odgovorno, jer je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i u isto vreme razumno i uzdržano, jer nije recipročnim merama odgovorila na takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije. Priština je, međutim, donošenjem platforme pokazala da je protiv dijaloga i time zapravo označila njegov kraj, objasnio je predsednik Vučić, dodajući da ne zna šta će biti sledeći potezi Prištine, ali da će Srbija ostati privržena miru i stabilnosti u regionu.

Vučić je zahvalio Španiji na podršci evrointegracijama Srbije, a ministar Borel istakao da se time odaje priznanje uspešnim reformama, koje je Srbija sprovela na putu ka Evropskoj uniji.

Dvojica sagovornika su konstatovali da u ekonomskoj saradnji nisu iskorišćenje sve mogućnosti, izrazivši nadu da će kontakti između srpskih i španskih kompanija biti intenzivniji, posebno po uspostavljanju direktnih aviolinija iz Beograda ka Madridu i Barseloni.

Predsednik Vučić je zamolio ministra Borela da prenese poziv španskom kralju Felipeu da poseti Srbiju.

 

Borel: Samo dijalogom se može doći do rešenja

Ministar inostranih poslova Španije Žozep Borel naglasio je danas da je stav Španije o nepriznavanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova jasan i da Madrid smatra da samo kroz dijalog može da se dođe do trajnog rešenja ovog pitanja.

Borel je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, rekao da je Španija posvećena miru na Balkanu i da veruje u dijalog kao najbolji načind a se prevaziđu problemi koji postoje u tom regionu.

Sporazum između Grčke i Severne Makedonije je, kako je ocenio, najbolji pokazatelj da je to moguće.

Borel je istakao da Kosovo i Katalonije ne mogu da se porede.

„Ono što se desilo na Kosovu nema veze sa Katalonijom. Ovakva poređenja padaju na gluve uši, nemaju težinu. Svakako se zagovornicima nezavisnosti Katalonije sviđa da prave poređenja takve vrste. Nijednu od situacija koje imamo u Evropi u vez separatističkih procesa nemoguće je porediti“, objasnio je on.

Istakao da svaki put kada neki lider iz Katalonije poredi situaciju sa Kosovom nema potrebe da se to komentariše.

Dačić je ukazao da je svaki slučaj poseban i da se separatizmi rukovode jednostranim aktima, da ne žele dijalog, zbog čega su neprihvatljivi.

„Mi odbijamo bilo kakvu vrstu kontakata sa separatističkim krugovima u Kataliniji“, naglasio je on.

Borel je podvukao da Španija podržava evrospku perspektivu Srbije.

„Podržavamo želju Srbije da se pridruži evropskoj porodici, a reforme pokazuju da Srbija napreduje velikom brzinom“, konstatovao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana