Srbi i Albanci nisu neprijateljski narodi Tanjug

Objavljeno: 10.07.2018. 18:23 Izmenjeno: 10.07.2018. 19:10

Međunarodna konferencija „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, u organizaciji agencije Tanjug i albanske agencije ATA, završena je danas posle podne zaključkom da Srbi i Albanci nisu neprijateljski narodi.

 

Momčilo Pavlović sa Instituta za savremenu istoriju kaže da su srpski i albanski narod osuđeni na sporazum i suživot.

Održana međunarodna konferencija o srpsko-albanskim odnosima

U organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA danas je u Beofgradu održana međunarodna konferencija „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, tokom koje su o odnosima dva naroda, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koji generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti razgovarali srpski, albanski i međunarodni poznavaoci ovih odnosa.

Skup je otvorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da je osnovni kamen spoticanja između Srba i Albanaca pitanje Kosova i Metohije, a da Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte.

 

Međunarodna konferencija o srpsko-albanskim odnosima

Na dobrom smo putu, ako budemo iskreno, uz međusobno uvažavanje razgovarali o odnosu dva najbrojnija naroda na Balkanu da prevaziđemo sukobljene interese i međusobno nerazumevanje, rekla je danas direktorka nacionalne novinske agencije Tanjug Branka Đukić, otvarajući konferenciju „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA.

O odnosima dva naroda, istorijskim, političkim i međunarodnim okolnostima koji generišu te odnose danas, kao i u kom pravcu bi oni mogli da se razvijaju u budućnosti, s obzirom da koračamo ka istom cilju, ulasku u EU, razgovaraće, na dva panela, srpski, albanski i međunarodni poznavaoci ovih odnosa.

 

Liht: Celo društvo treba da rešava odnose Srba i Albanaca

 

Društvena zajednica mora biti uključena u rešavanje odnosa između Srba i Albanaca jer, uzajamne predrasude i manjak znanja jednih od drugima postoje već duže vreme, ukazala je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Liht je na konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“ u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA rekla da akademska zajednica i mediji imaju ključnu ulogu u tom procesu dalje saradnje, ali i napomenula da dve zemlje nisu jedine koje se nalaze u tako teškoj situaciji.

 

 

Surlić: Bez rešenog pitanja KiM nema relaksacije odnosa

Upoznavanje naroda, pružanje međusobne pomoći, kao i saradnja na putu ka Evropskoj uniji može pomoći boljem odnosu između Srbije i Albanije, smatra Ardian Hačkaj iz Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, dok je Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ocenio da bez rešavanja pitanja KiM ne može doći do relaksacije odnosa između dve zemlje.

Hačkaj je na konferenciji “Srbi i Albanci – kojim putem dalje“ koju su organizovale Novinska agencija Tanjug i albanska agencija ATA rekao da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da pomognu EU da se izbori sa svojim problemima, a govoreći o oblastima u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju, Hačkaj je istakao da treba ići korak po korak, od poltiičara do građana.

Pavlović: EU da da dobar okvir pa tek onda standardi

Momčilo Pavlović sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju rekao je danas da resenje za Kosovo nije jednostavno i ne može se naći preko noći jer su problemi viševekovni.

„Istorijska iskustva se mogu iskoristiti ali istorijom se ne može promeniti sadašnjost. Odnosi Beograda i Tirane mogu relaksirati odnose na Kosovu“, rekao je on na panelu „Kako promeniti negativnu percepciju“ u okviru kobferencije o srpsko-albanskim odnosima u organizaciji Tanjuga i agencije ATA.

Nano: Srbi i Albanci da ne razgovaraju isključivo o Kosovu

Novinar Mustafa Nano veruje da bi razgovor Srba i Albanaca trebalo preusmeriti sa Kosova i na druge teme, jer je to ključ saradnje dva veoma slična naroda u budućnosti.

„Fokusiranjem samo na Kosovo ostaćemo okovani kuglom koja nas drži u mestu. Ono što me može učiniti optimističnijim je da usmerimo diskusiju u drugom smeru. Znamo da problem oko KiM postoji I da mora da bude rešen ali, ako se previse fokusiramo na njega bićemo taoci diskusije I ništa nećemo postiće“, poručio je Nano na konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, u organizaciji Tanjuga I albanske novinske agencije ATA.

Veber: Kasno za kompromis

Bodo Veber, iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, ocenio je danas, na međunarodnoj konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje?“, u organizaciji agencije Tanjug i albanske agencije ATA, da je nažalost prošlo vreme za rešavanje normalizacije Beograda i Prištine putem kompromisa.

Veber je, učestvujući na panelu „Kako da promenimo negativnu percepciju“, rekao da normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, Albanaca i Srba neće ići putem suočavanja srpskog društva sa prošlošću, već sa realnošću.

Janković: Saradnja Srba i Albanaca ključ bezbednosti na Balkanu

Srbi i Albanci su dva naroda koja su živela pod istim nebom, često strahujući od protivnika koji su ih svađali, ali danas je njihova saradnja i mir ključ bezbednosti na Balkanu, poručila je danas poverenica za ravnopravnost Brankica Janković na konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“.

Ona je u tome saglasna sa govornicima te konferencije, u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA, koji su saradnju dve zemlje istakli kao prioritet.

Marković i Halili: Za odnose Srba i Albanaca ključno da se dve strane bolje upoznaju

Istoričari Predrag Marković i Rigels Halili složili su se danas da je za odnose Srba i Albanaca ključno da se dve strane bolje upoznaju, da prevaziđu brojne streotipe, s tim što Marković ističe da Evropska unija treba da nam pruži evropsku perspektivu da bi se traume ostavile sa strane.

Govoreći na panelu „Koliko se poznajemo? Šta nas spaja, a šta razdvaja?“ u okviru konferencije o odnosima Srba i Albanaca, Halili je rekao da se slaže sa stavom da je Kosovo srž problema, ali takođe ističe i da se Kosovo često koristi u interne svrhe i interese.

Rešenje problema samo kroz dijalog

Rešavanje problema kroz dijalog je bitno za region, ocenjeno je danas na međunarodnoj konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje?“, u organizaciji agencije Tanjug i albanske agencije ATA.

Na panelu „Koliko se poznajemo? Šta nas spaja, a šta razdvaja“ poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan je istakao da do rešenja pitanja odnosa Beogarda i Prištine može da se dođe samo stalnim dijalogom.

Srbi i Albanci zajedno da budu „igrači u evropskoj ligi“

Kao i kroz istoriju, uvek je bolje poći od ljudi i njihovih potreba, pa ćete lako rešiti i pitanje državnih teritorija, poručio je danas direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Janjić je ukazao da podilaženje nije jedini način da se dođe do rešenja i dobrog odnosa Srbije i Albanije, već da je to povećanje I koordinacija saradnje.

Dačić: Dođe mi da dam Pacoliju ove note…

Hapšenje petorice Srba kod Gnjilana ometaju dijalog Beorgada i Prištine i suprotne su onome o čemu se govori u Briselu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je dodao da je to reakcija na povlačenje Srba iz nekih bezbednosnih struktura, od kojih Priština, kako je naveo, želi da pravi pod patronatom nekih zapadnih zemalja stvarajući time nukleus za neku vojsku koju žele da formiraju i pokušavaju da predstave da i Srbi to podržavaju.

Dačić: Na pitanje KiM ne gledamo kao na rešenu stvar

Osnovni kamen spoticanja između Srba i Albanaca je pitanje Kosova i Metohije, a Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti.

Dačić: Kosovo nezavisno ili deo Srbije-život je negde između

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je Srbija spremna za kompromis sa Kosovom, ali da Priština, verujući da je to završena stvar, nema impuls za to.

Dačić je, govoreći na konferenciji o srpsko-albanskim odnosima u organizaciji agencija Tanjug i ATA, podsetio da je on sa Hašimom Tačijem započeo dijalog u Briselu…

Dačić: Uporedimo prava Srba na KiM i Albanaca na jugu Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas povodom najave albanskih partija sa juga Srbije koji će zahtevati poštovanje reciprociteta u odnosu na ono što dobije sever pokrajine, odnosno Srbi koji tamo žive u Briselskom dijalogu, da svaka tolerancija ima granicu.

On je u irničnom tonu rekao kako bi baš voleo da poredi prava Srba na Kosovu i Albanaca na jugu Srbije, i dodao: „Savetujem im da se ne igraju, svako strpljenje i svaka tolerancija ima granicu. Reagovaćemo politicki i ako treba i na drugi način. Ako misle da će provocitati bezbednost i stabilnost i da smo mi laka meta, milslim da se varaju. Ostavite se toga, okrenite se politici i dijalogu“, poručio je Dačić.

 

Dačić: Eliminišimo probleme i budimo zajedno

Odnosi između Srba i Albanaca opterećeni su temom Kosova, zbog toga je ova tema teška, i kada se o njoj razgovara treba postupiti što je moguće racionalnije i tražiti trajna resesnja – kako bi se stavila tačka na sukob Srba i Alabanaca, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje?“

„Svako od nas povezan je sa Kosovom na neki način, ja sam rođen u Prizrenu. To je bio prvi srpski glavni grad, a tamo danas živi svega nekoliko desetina Srba. Važno je da se eliminiše uzrok problema u odnosima između Srba i Albanaca. Odnosi između Srba i Albanaca važni su za region, ali i za EU i na to treba gledati kao na kapital za buduće generacije“, rekao je Dačić na konferenciji koju su organizovale agencija Tanjug i albanska agencija ATA…

Dačić:Gde se mi okupimo nastaje „kuršlus“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da ni skup posvećen Berlinskom procesu u Londonu, na kojem su se okupili svi iz regiona Zapadnog Balkana, nije mogao da prođe bez, kako kaže, „kurcšlusa“.

„Potvrdilo se da, gde god se okupe svi iz regiona, dođe do nekog kuršlusa. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson nije ni došao na skup jer je podneo ostavku. Da odemo i u neke druge zemlje?“, rekao je šaleći se Dačić na konferenciji o odnosima Srbije i Albanije, u organizaciji agencija Tanjug i ATA…

Miša: Odnos Beograda i Tirane ne zamenjuje onaj sa Prištinom

Razumna je potreba Srba i Albanaca da otvore razgovore o odnosima dve zemlje, ali je jasno da odnos Beograda i Tirane ne može da zameni odnos Beograda i Prištine, izjavio je danas Piro Miša iz Instituta za dijalog i komunikaciju iz Tirane.

Ipak, Miša je ukazao da su se od njegove poslednje posete Beogradu 2000. godine stvari značajno promenile, te da današnja konferencija „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA jasno pokazuje da su dve zemlje u fazi razmatranja kako će da normalizuju onose.

Kukan: Odnosi Srbije i Albanije važni za ceo region

Dobri odnosi i saradnja između Albanije i Srbije pozitivno utiču na ceo region, istakao je danas poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan.

On je, na međunarodnj konferenciji „Srbi i Albanci – kojim putem dalje“, u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA u Beogardu, naglasio da je skup organizovan pravovremeno, a rezultat može dati pozitivan doprinos celom regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana