Objavljeno: 28.03.2018. 08:18 Izmenjeno: 28.03.2018. 08:18

Gledateljka pita zašto DZ Novi Beograd nije umrežen u sistem zakazivanja? Sedam meseci ne može da dođe do fizijatra. Ne može godinu dana da dođe do endokrinologa u Dragiše Mišović. Išla je do bolnice a doktor Radojković nikad nema termin da joj zakaže.   Na internet prezentaciji Ministarstva zdravlja, https://www.mojdoktor.gov.rs, u rubrici „Često postavljena pitanja“ […]

Gledateljka pita zašto DZ Novi Beograd nije umrežen u sistem zakazivanja? Sedam meseci ne može da dođe do fizijatra. Ne može godinu dana da dođe do endokrinologa u Dragiše Mišović. Išla je do bolnice a doktor Radojković nikad nema termin da joj zakaže.

 

Na internet prezentaciji Ministarstva zdravlja, https://www.mojdoktor.gov.rs, u rubrici „Često postavljena pitanja“ navedeneo je da: Ukoliko za određenu specijalnost nema termina, lekar (izabrani lekar) koji kreira uput ima mogućnost da uputi pacijenta Uputom bez termina. Pacijent koji je dobio ovu vrstu uputa, obavezan je da se nakon izdavanja istog javi u ustanovu za koju je dobio uput u roku od 3 radna dana. Ustanova u koju je upućen pacijent Uputom bez termina, može izvršiti specijalističko/konsultativni pregled ukoliko postoje raspoloživi termini u roku od 30 dana od izdavanja uputa. Uput bez termina se kreira u posebnim slučajevima, kada uslovi ne dozvoljavaju zakazivanje pregleda u tačno određenom terminu ili ukoliko stanje pacijenta nije hitno ali ne može čekati na prvi slobodni termin. Pri kreiranju uputa bez termina pacijent se upućuje samo prema zdravstvenoj ustanovi i specijalnosti, a doktor koji je slobodan u tom trenutku može primiti pacijenta na pregled.

Kreiranje termina za prijem pacijenata radi svaki lekar za sebe. Vreme za prijem se kreira do petog u mesecu, za idući mesec (kako bi imali dovoljno slobodnih termina za zakazivanje u sistemu). S tim u vezi, potrebno je da se pacijntkinja obrati svom izabranom lekaru, ako je moguće do 5. u mesecu, kako bi iznašli mogućnosti za dalje upućivanje.

U vezi sa pitanjem koje se odnosi na zdravstvene usluge koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno u vezi sa pitanjem koja se odnosi na prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja, potrebno je da se osiguranici obrate zaštitniku prava osiguranika, zaposlenom u svakoj zdravstvenoj ustanovi. Zadatak zaštitnika prava osiguranika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje jeste da osiguranim licima pomogne u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja Kontakt podaci zaštitnika prava osiguranika Doma zdravlja „Novi Beograd“: Valentina Šalković, Nehruova 53, kancelarija 29, radno vreme: 07:30 – 15:30, telefon: 011/2095-277, odgovorili su iz Sekretarijata za zdravstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana