Zemljotres u Indoneziji, panika među građanima Tanjug

SvetSvet Pocetna 28. 12. 2018. 11:35:33

Potres jačine 5,8 stepeni pogodio je Zapadnu Papuu, provinciju na istoku Indonezije. Za sada nema podataka o žrtvama ili pričinjenoj o materijalnoj šteti. Zemljotres je izazvao paniku među stanovnicima nakon što je u cunamiju na zapadnom delu arhipelaga pre nekoliko dana poginulo najmanje 430 ljudi.

 
Prema podacima američkog geološkog instituta, potres je bio jačine 5,8 jedinica Rihterove skale, dok su indonežanske vlasti saopštile da je jačina bila 6,1.

Indonežanske vlasti su navele da se potres prilično osetio i da je trajao nekoliko sekundi, prenela je agencija Rojters.

Epicentar zemljotresa registrovan je nedaleko od grada Manokvari, na dubini od 55 kilometara.

Indonežanska meteorološka agencija saopštila je da potres nije imao potencijal da izazove cunami.

Za sada nema podataka o žrtvama ili pričinjenoj o materijalnoj šteti.

Vlasti Indonezije su juče proširile zonu zabrane oko vulkanskog ostrva Anak Krakatau, čija je erupcija najverovatnije izazvala cunami u kojem je prošlog vikenda poginulo najmanje 430 osoba na ostrvima Sumatra i Java.

Agencija za vulkanologiju je podigla nivo upozorenja na erupciju vulkana Anak Krakatau na drugi najveći stepen, prenosi AP.

Erupcija vulkana u subotu uveče dovela je do toga da se deo ostrva u Sundskom prolazu uruši u more, što je izgleda izazvalo cunami s talasima višim od dva metra.

Radarski podaci sa satelita, koji su prikazani u slikama, pokazuju da se vulkan Anak Krakatau drastično smanjio nakon erupcije u subotu.

Sistem za otkrivanje cunamija u Indoneziji, postavljen nakon katastrofe 2004. godine, ne radi od 2012. godine, a pojedini delovi su uništeni ili ukradeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti