Završetak projekta „Outings“ na Paliluli palilula.org.rs, Studio B

BeogradBeograd Pocetna 14. 07. 2017. 21:37:05

20 zgrada na Palilula oslikano je delima koja se nalaze u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a koja su izabrali njihovi stanari. Sam rad delo je poznatog francuskog umetnika Žilijena de Kazabjanke, a projekat „Outings“ realizovan je u saradnji opštine Palilula, Francuskog instituta u Srbiji i Galerije Matice srpske u Novom Sadu

Palilula

Povodom završetka projekta Outings u okviru kojeg su na dvadest zgrada na opštini Palilula postivljeni oslikani motivi umetničkih slika iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada, organizovana je konferencija za novinare u Francuskom institutu. Istaknuta je uspešna saradnja Francuskog instituta i Gradske opštine Palilula, koja je rezultirala stvaranjem svojevrsne galerije na otvorenom na teritoriji opštine Palilula.

Francuski umetnik Žulijen de Kazabjanka, koji je svoj projekat oslikavanja prostora realizovao u mnogim svetskim metropolama izjavio je da je prvi put imao ovakvo iskustvo i da su stanari zgrada svih uzrasta, od onih od dvadesetak godina do osamdesetogodišnjaka, izuzetno predano birali motive slika koje su se našle na njihovim zgradama, poput „Hristovog raspeća“, „Žene sa crvenim šalom“ i mnoge druge koje je su izabrali zato što su im bili lepi.

Đorđe Aleksić, šef kabineta predsednika Gradske opštine Palilula zahvalio je na poverenju koje je ukazano Opštini Palilula od strane Francuskog instituta, da ima kapacitet da učestvuje u jednom ovakvom umetničkom projektu. On je istakao, da pored infrastrukturnih problema koji su prioritetni, Opština Palilula dosta prostora poklanja i različitim konceptima kulture, pogotovo onim u koje su uključeni građani, što je pokazao upravo završeni projekat.

Zadovoljstvo i zahvalnost na učešću u projektu Opštini Palilula i Galeriji Matice srpske izrazili su direktor Francuskog instituta Žan Batist Kizen i ataše za kulturu Ambasade Francuske An-Loren Viguru, koja je najavila da će u septembru zajedno sa Opštinom Palilula organizovati da deca palilulskih škola obiđu oslikane zgrade i tako se upoznaju se bogatom nacionalnom umetničkom tradicijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana