Zavod za intelektualnu svojinu slavi 97 godina postojanja Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 11. 2017. 17:46:57

Zavod za intelektualnu svojinu obeležiće sutra 97 godina postojanja svečanošću na kojoj će biti reči o važnim dostignućima te ustanove i izazovima sa kojima se Srbija suočava na putu evrointegracija u domenu intelektualne svojine.

beograd

U saopštenju Zavoda podseća se da je Srbija jedna od samo 11 zemalja koje su 1886. godine potpisale Parisku konvenciju za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine.

Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da, kako se navodi, ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine što se dogodilo 15. novembra 1920. godine.

““Današnji Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije je moderna institucija koja funkcioniše na evropskom nivou, a Srbija je potpisnica svih konvencija iz oblasti intelektualne svojine kojima administrira Svetska organizacija za intelektualnu svojinu, dok je od 2010. godine članica i Evropske patentne organizacije““, navodi se u saopštenju.

Na skupu će govoriti v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić, pomoćnik ministra prosvete za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem Saša Stojanović i rukovodilac odeljenja za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu u Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu Olga Spasić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 13°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana