Zatvoren 16. Međunarodni kongres slavista Tanjug

KulturaKultura Pocetna 26. 08. 2018. 16:16:58

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović obratio se na svečanosti povodom zatvaranja 16. Međunarodnog kongresa slavista. On je u Starom dvoru još jednom pozdravio goste, ukazao da im je na svečanom otvaranju poželeo uspešan rad i izrazio uverenje da je tokom prethodnih sedam dana tako i bilo.

 

foto Tanjug

– Nadam se da ste zadovoljni stručnim delom kongresa i svim onim što vas je i dovelo u Beograd. Dobio sam uveravanja da je kongres bio veoma uspešan. Dugujemo vam veliku zahvalnost na ukazanom poverenju Beogradu i Filološkom fakultetu. Mnogo nam je značilo što ste bili naši gosti i što ste zajedno sa našim profesorima, stručnjacima i studentima bavljenje slavistikom podigli na viši nivo. Vratili ste nam nadu da slovenski narodi imaju jaku vezu i da je ona neraskidiva – rekao je Mladenović.

Kongres bi mogao da bude prekretnica u odnosu prema našem jeziku, kulturi i identitetu, dodao je Mladenović, što je za Srbe, ali i za sve ostale slovenske narode veoma važno.

– Beograd ima bogatu istoriju, kako rušenja tako i građenja. Zajedno sa svima vama ove godine obeležavamo stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. Ovo zdanje i mnoga druga, ovi zidovi bili su ugroženi, ali duh koji je u njemu vladao, duh slobode nije. Zato se nadam da ćete se vratiti u Beograd jer kao naši gosti istovremeno ste bili i domaćini – istakao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika je podsetio da je sledeći domaćin kongresa Pariz i poželeo da on bude jednako uspešan.

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ljiljana Marković i predsednik Međunarodnog komiteta slavista Boško Suvajdžić uručili su Andreji Mladenoviću Povelju zahvalnosti za uspešnu saradnju i podršku u radu ovogodišnjeg kongresa. Povelju su dobili i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kongres slavista počeo je u Beogradu 20. avgusta, a održavao se pod visokim pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pokroviteljstvom Grada Beograda.Tokom sedam dana, svetski slavisti su predstavljali referate, održani su okrugli stolovi, tematski blokovi, koji su imali teme iz frazeologije, lingvistike, leksikografije, književnosti i folklora.Kongres slavista održava se na pet godina, a sledeći će biti održan 2023. godine u Parizu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti