Zaštitnik građana predao Redovan godišnji izveštaj Tanjug.Beta

DruštvoDrustvo Pocetna 15. 03. 2017. 16:01:11

Zaštitniku građana se najveći broj građana obraćao povodom kršenja socijalnih i ekonomskih prava, a trećina svih obraćanja odnosila se na rad administracije, navedeno je u Redovnom godišnjem izveštaju za 2016. godinu, koji je ombudsman danas podneo Skupštini Srbije.

milos-jankovic

 

U izveštaju se navodi da je stanje prava građana u Srbiji, kao i u prethodnom periodu, obeleženo nepovoljnom ekonomskom situacijom, kao i nedostatkom pravne sigurnosti, te da najavljene i sprovedene aktivnosti organa vlasti još uvek nisu dovele do željenih rezultata.

Kako je istaknuto, tokom prošle godine, ombudsmanu se obratilo oko 20.000 građana, što je za jednu trećinu više od dosadašnjeg godišnjeg proseka, a trećina svih obraćanja odnosila se na takozvanu lošu upravu, pre svega neblagovremen rad administracije, nemaran odnos prema poslu i očigledno pogrešnu primenu prava.

Zaštitnik građana ukazuje da su u ovakvim okolnostima ugroženi svi građani, a posebno ranjive grupe, kao što su deca, osobe sa invaliditetom, lica lišena slobode u psihijatrijskim bolnicama i ustanovama socijalne zaštite domskog tipa, žene, pripadnici LGBTI populacije, pripadnici nacionalnih manjina, pre svega Romi.

Veoma povredivi su i mladi, starije osobe, žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima, oboleli od teških bolesti, interno raseljeni, izbeglice i drugi migranti, a među njima su i organizacije i pojedinci zagovornici ljudskih prava i svi oni koji iznose kritičke stavove u odnosu na vlast.

Kako je navedeno, građani su podneli Zaštitniku građana više od 6.000 pritužbi, a u kontrolnim postupcima i obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, nadležnim organima uputio je ukupno 1.340 preporuka.

U izveštaju se navodi i da je značajan podatak da procenat postupanja po preporukama iznosi skoro 90 odsto, što predstavlja rast u odnosu na prethodnu godinu i u granicama je proseka postupanja po preporukama za period 2007-2015. godine.

Iz te institucije su naveli i da očekuju da će, kada je reč o izveštaju, ove godine, važeći propisi biti poštovani, kao i cilj njegovog sačinjavanja, time što će kroz javnu raspravu na plenumu, pred očima javnosti, sa njim biti upoznati poslanici, građani i stručna javnost.

Redovan godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2016. godinu podneo je vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković, zajedno sa zamenicima zaštitnika građana Gordanom Stevanović, Robertom Sepijem i Vladanom Jović.

 

Janković: Bez napretka u medijskoj sferi, sprečeni nezakoniti otkazi u MUP-u

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković izjavio je danas da u 2016. nije ostvaren napredak u medijskog sferi, a da je rad zaštitnika obeležio slučaj tzv. analize rizika u Ministartsvu unutrašnjih poslova, kojim je sprečeno da 1.500 radnika ostane bez posla.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja i medija, nije došlo do značajnih pomaka na bolje u odnosu na prethodni izveštajni period, rekao je agenciji Beta Janković koji je danas predao Skupštini Srbije izveštaj za 2016. godinu.

Janković je kao jedan od indiktivnih slučajeva u obasti medija izdvoji slučaj TV Apatin.

Ta TV je objavila snimke na kojima se vidi da je otet jedan odbornik, a epilog objavljivanja takvih snimaka jeste da je uskraćeno finansiranje te stanice, da je velik broj članova redakcije raskinuo radni odnos i da je ta televizija pred gašenjem, rekao je Janković.

Janković je rekao da je sa stanovišta zaštitnika više dogadjaja obeležilo 2016. godinu, medju kojima je najpoznatija Savamala, ali je izdvojio slučaj tzv. analize rizika u kojem je bilo pokušano da u MUP-u otkaze dobije više od 1.500 policijskih službenika na način koji nije utemeljen u zakonu.

„Pravovremenom reakcijom zaštitnika, to je osujećeno i radnici koji su bili prebačeni na očigledno nepotrebna radna mesta izmenom sistematizacije vraćeni su na posao“, rekao je Janković.

On je kazao da izveštaj ombudsmana za 2016. godinu „nije kraći od prethodnog“, što, kako je rekao, može ukazivati na stepen povreda prava gradjana koje su načinjene neadekvatnim postupanjem organa uprave.

„Bili smo suočeni sa izazovom koji se sastojao u tome da je zaštitnik gradjana koji je rukovodio ovom institucijom 10 godina podneo ostavku februara ove godine“, rekao je Janković.

Po njegovim rečima, zaštitnik gradjana postao je tokom prethodnih 10 godina „institucija u koju gradjani imaju poverenja i jedan od najznačajnijih jemaca zaštite ljudskih prava“.

„Poverenje gradjana iskazano je kroz činjenicu da se u prethodnih 10 godina zaštitniku obratilo oko 150.000 gradjana, u 2016. oko 20.000 gradjana“, naveo je Janković.

On je dodao i da je tokom sačinjavanja izveštaja postojala „odredjena neprijatnost“ što Skupština, uprkos obavezi koja proističe iz njenog poslovnika, do sada nije razmatrala dva prethodna izveštaja.

„Očekujemo u narednom periodu da će danas dostavljeni izveštaj Narodna skupština razmatrati ne samo u okviru svojih odbora, već i u plenumu pred očima javnosti“, kazao je vršilac dužnosti ombudsmana.

Janković je rekao da je tokom 2016. bilo brojnih osporavanja postignuća rada zaštitnika, što je bilo izraženo kroz medijsku kampanju u kojoj su učestvovali najviši državni funkcioneri.

„Moram da ukažem i na to da su državni službenici i rukovodioci institucija pokazali visok stepen svesti i da uprkos jednom lošem okruženju u kojem smo živeli i radili tokom 2016. da je saradnja tih državnih službenika sa zaštitnikom bila jako dobra“, rekao je Janković.

On je rekao da je to na kraju rezultiralo poprilično ohrabrujućim podatkom da je više od 80 odsto preporuka zaštitnika izvršeno i ispunjeno onako kako je zaštitnik gradjana rekao da to treba da se uradi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana