Zakon o otvaranju dosijea ubrzao bi pristupanje Srbije EU Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 18. 03. 2017. 13:57:55

Usvajanje zakona o otvaranju dosijea ubrzalo bi pristupanje Srbije Evropskoj uniji, rekao je savezni komesar nemačke vlade za arhive službi državne bezbednosti bivše Demokratske republike Nemačke Roland Jan na sastanku sa predsednikom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem.

berlin72028082014.jpg

Jan je na sastanku u Berlinu rekao da je Nemačka spremna da pruži stručnu pomoć u izradi propisa koji će zaštititi prava žrtava i biti maksimalno transparentni prema onima koji su radili za tajne službe i ogrešili se o ljudska prava i slobode.

Drašković je istakao da su se zakoni i praksa Nemačke pokazali najuspešnijima u otvaranju dosijea tajnih službi bezbednosti zbog čega su veoma korisni i podsticajni za sve bivše komunističke zemlje, uključujući i Srbiju, navodi se u saopštenju SPO.

„Nemačko iskustvo u reformi službi bezbednosti, suočavanju sa prošlošću, otkrivanju zločina i kažnjavanju odgovornih dokaz je da su ovi procesi preduslov za izgradnju demokratskog društva, pravne države, uspešne ekonomije i lične sigurnosti građana“, istakao je Drašković.

U arhivima bivšeg Štazija u Berlinu nalazi se oko 40 miliona dokumenata koji se 27 godina čuvaju i proučavaju s ciljem ispravljanja nepravdi prema oštećenima, kažnjavanja i zabrane političkog angažovanja onih koji su u totalitarnom režimu špijunirali i proganjali sve koji su mislili drukčije od komunističke partije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 1°C

Sumaglica

Utorak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana