Uskoro početak radova na izgradnji „Turskog toka“ Tanjug, studio B

PolitikaPolitika Pocetna 15. 04. 2019. 11:18:17

Srbija krenula u pripremne radove za izgradnju deonice Turskog toka kroz Srbiju, koji će se dalje nastaviti do Mađarske, rekla premijerka Ana Brnabić posle zajedničke sednice srpske i mađarske vlade u Subotici.

orban-brnabic-sednica-tanjug

foto Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednica Vlade Srbije  Ana Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Viktorom Orbanom, rekla da su odnosi Srbije i Mađarske primer kako izgleda međusobno uvažavanje i poštovanje.

„Odnosi sa Mađarskom daju pravi pogled na to kako treba da izgleda dobrosusedska saradnja“, ističe premijerka dodajući da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji.

„Imamo česte sastanke. Imamo jaku podršku za Srbiju u evropskim integracijama od strane Mađarske. Posebno hvala Orbanu i njegovom timu, (šefu diplomatije) Peteru Sijartu, na podršci. To je snažna, stalna i kontinuirana podrška. U vreme kad se EU suočava sa svojim izazovima, podrška Mađarske nije izostala“, naglasila je premijerka na konferenciji nakon sednice dve vlade.

Predsednica je najavila je da uskoro i zvanično biti otvoreni radovi za izgradnju deonice „Turskog toka“ kroz Srbiju, koji će se dalje nastaviti do Mađarske.

Prema njenim rečima, pripremi radovi su već u toku a do kraja meseci biće izdata i građevinska dozvola.

Na zajedničkoj sednici dve vlade dogovoreno je da bude otvoren još jedan granični prelaz Rabe–Kiberhaza.

U 2020, dodaje Brnabićeva, fizički će biti proširen granični prelaz Horgoš. Trenutno se radi na tehničkoj dokumentaciji i pripremi radova, kaže premijerka.

Jedan od najvećih projekata je, kaže, izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta.

„Drago mi je što je Srbija krenula u izgradnju prve dve deonice Beograd – Stara Pazova i Stara Pazova – Novi Sad. Početkom 2020. kreće izgradnja treće deonice Novi Sad – Kelebija“, ističe premijerka.

Navodi da su ekonomski odnosi između Mađarske i Srbije sve bolji i u tom kontekstu podseća da je trgovinska razmena pošle godine iznosila milijardu i 700 miliona evra. To je, kaže, za 15 odsto povećanje nego 2017.

„Jako dobra trgovinska razmena u prva dva meseca ove godine, nadam se da će biti i veća nego 2018. Mađarska je danas treći najveći ekonomski partner Srbije u EU, posle Nemačke i Italije. Radujemo se nastavku proširivanja saradnje“, naglasila je premijerka.

Ekonomska saradnja će, ističe, ojačana i time što će u narednom periodu biti otvorena još četiri pogona za preradu voća, poput onog u Arilju za preradu maline.

Predsednica Vlade ističe da je posebno ponosna na to što je u martu prošle godine otvorena subotička sinagoga, druga najveća u Evropi nakon budimpeštanske.

 

„Izbalansiran stav po pitanju Kosova“

Premijerka se Orbanu i Mađarskoj zahvalila na „balansiranom stavu po pitanju Kosova i Metohije“ iako je Mađarska priznala nezavisnost Kosova.

„Hvala u ime građana Srbije na tome što je mađarska bila suzdrža pri prijemu Kosova u Interpolu, što je nama bilo važno“, rekla je predsednica Vlade.

Podseća da je Mađarska tokom cele prošle godine glasala isto kao Srbija, tj. da srpska prenosna mreža na Kosovu ostane u vlasništvu Elektromreža Srbije.

„U ovom važnom pitanju u svakom trenutku smo imali podršku Mađarske i, takođe, na tome što je Mađarska izrazila sumnju tj. protivljenje formiranju vojske Kosova i to pokazuje u kolikoj meri je naše partnerstvo važno i u kolikoj meri danas imamo mnogo bolje odnose, razumevanje i podršku nego u prošlosti“, ističe predsednica Vlade.

 

Orban: Učimo od Srbije

Viktor Orban napomenuo je da je sednica dve vlade bila izvanredna.

Mađarska, kaže, voli da sarađuje sa Srbijom i Srbima jer se ostvari sve ono što je rečeno i dogovoreno a to, dodaje, nije uvek slučaj u međunarodnoj politici.

Orban dodaje da Mađarska mnogo uči od Srbije pre svega kada je reč o ekonomiji. „Ostao sam bez daha kako Srbija napreudje u borbi sa smanjenjem državnog duga“, istakao je Orban.

„Mi smo smanjili sa 80 na 70 odsto, a vi sa 70 na 50. Moramo da naučimo o tome od vas“, naveo je mađarski premijer.dve dimnezije za razgovore, govori i o prošlosti i o budućnosti.

Orban poručuje da bi Mađarska volela da „dopunjuje ekonomiju Srbije“.

Govoreći o pruzi Beograd–Budimpešta, premijer Mađarske da će otvaranje brze pruge biti od koristi za obe zemlje. Ta dva grada su, kaže, dva glavna i bitna grada za region.

Napominje da ga raduju investicije mađarskih privrednika i u južnijim delovima Srbije.

Orban smatra da se bliži kraj jednog perioda u Evropi.

„Zemlje centralne Evrope uskoro će postići prosek karakterističan za zapadnu Evropu. Ako ne bi bilo napretka i rasta u zemljama centralne EU, Evropska unija ne bi mogla da beleži rast“, navodi mađarski premijer.

Zbog toga je ulazak u evropsku zajednicu porodica korist i za EU i za zemlju koja ulazi. Pa tako i kada je reč o slučaju Srbije.

„Ako se Srbija ne priključi EU, biće mnogo problema. Ako EU ne dobije nove perskepktive i nove izvore energije, nove podsticaje za razvoj, smanjiće se rast u celoj EU. Ima mnogo nesporazuma, a trudimo se da svi uvide što pre da će za sve nas biti dobro ako Srbija dobije status članice“, ističe Orban.

 

Premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban potpisali su, nakon plenarnog sastanka dve vlade, Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske.

Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija potpisali su ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Ministar rada Zoran Đorđević i mađarski ministar odbrane Tibor Benk potpisali su Izjavu o namerama o saradnji dva ministarstva, a ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter Sporazum o održivom upravljanju prekograničnim vodama.

Pinter je potpisao i sporazum sa svojim srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona između dva ministarstva.

Između srpskog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za tehnologije i inovacije Mađarske potpisan je Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, a potpisali su ga ministri Zorana Mihajlović i Laslo Pulkovič.

Oni su potpisali i sporazum o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise.

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler su potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Kašler je sa srpskim ministrom sporta Vanjom Udovičićem potpisao Memorandum o razumevanju u oblastima omladine i sporta.

Sporazum dve vlade u saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministar zadužen za ekologiju u vladi Srbije Goran Trivan i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane o vojnotehničkoj saradnji potpisaće pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović i vladin poverenik Mađarske Gašpar Marot.

 

Stefanović i Pinter o borbi protiv kriminala

Odnosi Srbije i Mađarske na polju saradnje ministara policije harmonični su i zajedno radimo na polju migracija i suzbijanja kriminala, a državljani obe zemlje imaju koristi od toga, izjavio je danas ministar policije Mađarske Šandor Pinter u Subotici, gde se održava zajednička sednica vlada dveju zemalja.

On je, povodom gužvi na graničnim prelazima, rekao da je Evropska unija nedavno odobrila noviji sporazum o graničnoj kontroli.

„Oni granični prelazi koji nisu bili stalni, sada će biti. Formiraćemo radnu grupu koja će ustanoviti kako bismo mogli da ubrzamo putnički i teretni saobraćaj. Moram da napomenem da brzina ne sme ići na teret sigurnosti“, rekao je Pinter.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ponovio je da će dve zemlje raditi na tome da bude umanjena dužina čekanja na graničnim prelazima, pogotovo u letnjoj sezoni, ali da je bezbednost građana Srbije i Mađarske prioritet.

S tim u vezi, on je pohvalio izuzetnu saradnju s mađarskom policijom u suzbijanju organizovanog kriminala.

„Zajedničkim radom da obezbedimo maksimalnu bezbednost građana obe zemlje, a istovremeno sprečimo šverc bilo koje robe. Zahvalio bih donacijama mađarske policije policiji u Srbiji, jer je to pomoglo da Srbija još brže odgovara na ilegalne migracije i šverc robe“, rekao je Stefanović.

On je naglasio da je saradnja policije dve zemlje poslednjih godinu dana u suzbijanju organizovanog kriminala bila na izuzetnom nivou, pogotovo u suzbijanju organizovanog kriminala.

 

Dačić: Mađsrska naš najveći prijatelj u EU

Odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji u bližoj istoriji, a u Evropskoj uniji Srbija nema većeg prijatelja od Mađarske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije u Subotici, gde se održava sednica dve vlade.

„U EU nemamo većeg prijatelja od Mađarske, a moj kolega Peter Sijarto je najglasniji zagovornik evropskih integracija Srbije. Na sastancima evropskih ministara diplomatije on najodlučnije govori o EU integracijama Srbije“, rekao je Dačić posle razgovora sa Sijartom, uoči sednice dveju vlada.

On je dodao da se prijateljstvo dve zemlje najbolje vidi po srdačnoati i ličnim vezama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Dačić je najavio da će Srbija nastaviti saradnju s Mađarskom na svim poljima, političkom, ekonomskim, i dodao da je Mađarska u međuvremenu postala jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

„Mađarska je šesti najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a spoljnotrgovinska razmena naše dve zemlje prošle godine je iznosila 1,7milijardi evra“, rekao je Dačić.

On je posebno naglasio da su tome doprineli izuzetni odnosi s mađarskom nacionalnom manjinom u Srbiji.

„Veliki doprinos svemu tome daje skladan odnos s Ištvanom Pastorom, predsednikom Skupštine Vojvodine. Mi u Srbiji imamo nacionalne manjine kao mostove saradnje, a ne kao prepreke, i takve odnose ćemo nastaviti da razvijamo“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Vulin i Benko o vojnoj saradnji

Ministri odbrane Srbije i Mađarske Aleksandara Vulin i Tibor Benko istakli su u Subotici, gde se održava zajednička sednica vlada dveju zemalja, važnost daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje.

Kako se navodi u saopštenju srpskog Ministarstva odbrane, oni su posebno ukazali na značaj nastavka realizacije zajedničkih vežbi „Iron cat“ (Gvozdeni mačak) i „Neighbours“ (Komšije) koje se već tradicionalno održavaju.

Takođe je dogovoren nastavak dalje saradnje u oblasti ABHO, vojno medicinske službe i multinacionalnih operacija, kao i razmena instruktora i različiti oblici edukacije.

Ministar Vulin je zahvalio Benku na značajnom učešću mađarskih vojnika u Kforu i pohvalio je njihovu osposobljenost i profesionalnost u toj međunarodnoj misiji na Kosovu.

Ministar Benko je naglasio da Mađarska ne podržava formiranje „vojske Kosova“ po sadašnjem principu, već da navedeni proces treba da bude u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama, ali i prihvatljiv za Republiku Srbiju, dodaje se u saopštenju Minsitarstva odbrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana