Zaharova: Rusija dosledna, Moskva će poštovati odluku Srbije Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 10. 08. 2018. 12:46:55

Stav Rusije po pitanju Kosova je dosledan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva, izjavila je danas direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva posljnih poslova Rusije, Marija Zaharova.

Beograd, 10. avgusta 2018.- Direktorka Departmana za informisanje i stampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova (L) i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic (D) na zajednickoj konferenciji za medije nakon sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC/ nr

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC/ nr

“Mi ne odstupamo od tog doslednog stava”, rekla je Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije posle sastanka sa Ivicom Dačićem.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem:

„Vi nećete imati problema sa tim?“

Dodala je da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda, ali je još jednom upitala da li će Srbija imati probelma sa tim rešenjem.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosledni, rekla je Zaharova i dodala da je to važan kvalitet naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju “parče papira”.

Beograd, 10. avgusta 2018.- Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dacic (D) sastao se danas sa direktorkom Departmana za informisanje i stampu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom (L) na sastanku. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Doslednost je vezana i za pitanje Kosova, rekla je ona i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međunarodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Ona je dodala da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Dačić: Zaharova će videti da se truba može korisiti i u miru

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji će danas zajedno sa direktorkom Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom posetiti 58. Sabor trubača u Guči, izjavio je da će to biti prilika da Zaharova vidi kako se truba može koristiti i u miroljubive svrhe.

Dačić je podsetio da je ideja da Zaharova poseti Srbiju i Guču nastala početkom godine, kada je dolazila u zvaničnu posetu Srbiji sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

„Ona je to prihvatila. Zaharova je veliki prijatelj Srbije i mislim da će biti lepo da vidi kako izgleda sabor u Guči, veliki narodni skup koji posećuje više stotina hiljada ljudi“, rekao je Dačić za TV Prva.

Upitan šta će joj pokloniti ovoga puta, Dačić nije želeo da otkrije, i ukazao da s obzirom da je ona funkcioner, svi pokloni namenji njoj predaju se nadležnim državnim organima.

Dačić je, međutim,otkrio da će Zaharova od naše poznate kreatorke Roksande Ilinčić, koja inače živi u Londonu i čije kreacije nose i članice kraljevske porodice, dobiti maramu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana