Za ustaške simbole od 1. marta kazna do 4.000 evra Tanjug

SvetSvet Pocetna 12. 02. 2019. 12:54:12

Od 1.marta u Austriji stupa na snagu nova uredba od zabranjenim simbolima, u koju su ovaj put uvršteni i ustaški simboli, te je za njihovu upotrebu predviđena visoka novčana kazna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sačinila je spisak zabranjenih islamističkih i nacionalističkih simbola.

Na toj listi je 13 zastava i simbola Muslimanskog bratstva i Hamasa, kao i vojnoj dela Hezbolaga, turskih „Sivih vukova“, kurdske PKK, ali i hrvatskih ustaša.

Kada je reč o ustaškim simbolima, na listi Ministarstva unutrašnjih poslova nalazi se ustaška zastava, to jest šahovnica koja počinje sa belim poljem i drugo obeležje ustaša u obliku slova „U“ sa granatom, u kojoj se nalazi šahovnica sa početnim belim poljem.

U spisak zabranjenih, ustaški simboli ušli su zbog komemoracije u Blajburgu, koje je poslednjih godina sve više postalo najveće nacističko okupljanje u Evropi.

Do sada austrijske vlasti nisu mogle da kažnjavaju učesnike komemoracije sa ustaškim obeležjima, jer su u zakonu bili samo zabranjeni nacistički simboli, pa je često i pozdrav desnom rukom „prolazio“ bez kazni, uz obrazloženje da nije nacistički, već ustaški.

Zabrana korišćenja simbola sa liste ministarstva stupa na snagu od 1.marta i uredba je dopuna ranije zabranjenih simbola, među kojima su već bili simboli Islamske države i Al kaide, ali i pre svega nacistički simboli.

Austrijski parlament, glasovima vladajuće Narodne partije (OVP) i Slobodarske partije (FPO), proširenje zabrane usvojio je krajem prošle godine, a usvojena uredba predviđa novčanu kaznu do 4.000 evra, a u slučaju ponovljenog korišćenja i 10.000 evra.

Opozicija je glasala protiv jer sumnja u delotvornost zabrane, te kritikuje što neke desnicarsko-ekstremističke grupacije nisu navedene.

Od zabrane korišćenja simbola obuhvaćenih uredbom izuzeti su medijski izveštaji, filmovi, pozorišne predstave i izložbe ako je jasno da se time ne propagiraju ideologije koje stoje iza tih simbola, odnosno ekstremističkih organizacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 7°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana