Za obnovu javnih objekata 50 miliona evra Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 08. 01. 2019. 11:24:16

Tokom ove godine biće uloženo 50 miliona evra za obnovu javnih objekata, a prema rečima direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjma Marka Blagojevića, u planu je realizacija 100 projekata.

blagojevic72006082014.jpg

Gostujući na TV Prva, Blagojević je rekao da se svake godine obnovi između 70 i 80 javnih objekata, i dodao da će i ove godine, kao i ranijih, najviše biti obnovljeno škola, oko 50.

„Tokom 2018. smo završili i započeli 190 projekta“, rekao je Blagojević i dodao da je završeno 127 projekata, a započeto 63.

Kaže da kada je obnova objekata u pitanju, ne radi se „krpljenje rupa“, već potpuna rekonstrukcija svakog objekta „od temelja do krova“ i podrazumeva obnovu fasada, stolarija, podova, zidova, struje, vode.

„Radimo na tome da unapredimo funkcionalnost, efikasnost i bezbednost objekta, uvodimo najmodernije protivpožarne sisteme, sisteme za dojavu požara…“, navodi Blagojević.

Ističe da se prilikom obnove objekata pođednaka pažnja poklanja i najmanjim i manje razvijenim opštinama, koliko i najvećim i najbogatijim gradovima u Srbiji.

„Kancelarija sa lokalnim samoupravama sarađuje kada su u pitanju škole, domovi zdravlja, vrtića i ambulanta, jer su oni u nadležnosti lokalnih samouprava i oslanjamo se na njih da odrede svoje prioritete“, ističe Blagojević.

Prema njegovim rečima, projekte izrađuje lokalna samouprava uz tehničku pomoć Kancelarije, a od momenta pristizanja zahteva za obnovu javnog objekta do završetka prođe nekoliko meseci, ako, ukazuje, nije preterano kompleksan projekat i ako je lokalna samouprava agilna.

Kada je reč o odobravanju novca iz budžeta, Blagojević objašnjava da Kancelarija radi predviđanje za narednu godinu, ali retko kada dobijaju onoliko koliko traže i ne odmah, ali, kaže, kako se napreduje sa realizacijom projekata, postoji način da se obezbedi dodatni novac.

„Mi ne raspolažemo isključivo novcem iz budžeta, već i iz kredita iz kojih se finansira dobar deo projekata“, rekao je Blagojević.

Naveo je da Srbija ima jedan projekat sa Svetskom bankom koji je vredan 40 miliona evra gde je realizacija u toku, zatim projekat sa Razvojnom bankom Saveta Evrope koji bi trebalo da bude ratifikovan na proleće, a koji je spreman i koji je banka odobrila, a radi se o sumi od 200 miliona evra.

Taj novac, kaže, biće uložen u obnovu opštih bolnica i njihovo opremanje širom Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana