Za februar odložen početak suđenja za Srebrenicu Tanjug

Region PocetnaReporter 13. 12. 2016. 13:09:27

Suđenje osmorici pripadnika bivše Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici ni danas nije počelo, jer je sud od Tužilaštva za ratne zločine zatražio da mu dostavi imena i identitete zaštićenih svedoka.

sudcekic72021072014.jpg

 

Početak suđenja je zbog toga odložen za februar, a kako je najavljeno, do kraja decembra sud će upoznati branioce optuženih sa identitetima zaštićenih svedoka, na čemu su oni i juče insistirali.

Tako je početak suđenja odložen za 6, 7, 8. februar, a termini su zakazni i za 13. i 14. februar.

Na jučerašnjem pretresu branioci optuženih su tražili da se odbrana upozna sa identitetima zaštićenih svedoka pre početka suđenja, ali je sud odbio da to učini.

Branioci su odmah potom podneli zahtev za izuzeće tročlanog sudskog veća, ali je taj predlog odbijen.

Zaštićeni svedoci su mahom žrtve ili očevici krivičnih dela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimoma, zaštitom lika ili glasa.

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivicu, dok će u nastavku suđenja nakon čitanja optužnice imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza.

Optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dacevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru „Kravice“ 14. jula 1995. godine ubili više stotina muslimana.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice do sada je identifikovano više od 1.300 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana